Nagy lendületet adhat a távközlésnek az UMTS-pályázat

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 1. 09:00
A harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás (UMTS) nyújtására kiírt pályázat újra nagy lendületet adhat a magyar távközlés fejlődésének - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
A négy Universal Mobile Telecommunitation System - UMTS blokkra kiírt pályázat kapcsán az elnök kifejtette: a nemzetközi tapasztalatok és a már itt lévő szolgáltatók jelzése alapján jó
időben írták ki a tendert, mivel a tőke számára a távközlés újra vonzóvá vált.

A pályázat során az NHH a társadalmi haszon maximalizálására törekszik akkor, amikor a négy blokkot egyenként 15 évre írja ki az egyenlő esélyekkel induló szolgáltatók számára. A kiírás egyebek mellett feltételül szabja, hogy az új szolgáltatást a fogyasztók már 2006 januárjától igénybe vehessék Budapest tágan értelmezett belvárosában.

A blokkokat elnyerő pályázóknak még az idén 5,5 milliárd forintot kell fizetniük első részletként. A teljes összeget a pályázatban nem határozták meg, ezt a szolgáltatóknak kell megajánlaniuk kétféleképpen: egyrészt fizethetnek a majdani szolgáltatás árbevételének arányában, másrészt egy fix összeget is felajánlhatnak az NHH-nak.

Az elnök az eseményen elmondta, hogy alapvetően a szolgáltatókra, illetve a piacra akarják bízni, hogy milyen ütemben fejlődik ki az UMTS-hálózat Magyarországon.

Ugyanakkor azonban feltételül szabják, hogy 2008. január 1-jén már a lakosság 30 százalékát el kell érnie ennek a szolgáltatásnak. Így gyakorlatilag minden nagyvárosban használható lesz az UMTS.

A hatóság az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal (IHM) egyetértésben a négy blokk közül hármat a már jelenleg is itt lévő három mobilszolgáltató számára tesz megvásárolhatóvá, míg a negyedik blokkot csak egy újonnan belépő veheti meg. Az újonnan belépők számára lehetővé teszik azt is, hogy a Magyarországon már működő 1800-as és 900 MHz-es frekvenciát is vásároljon.

Az újonnan belépő szolgáltató előnye a már itt lévőkkel szemben egyebek között az lesz, hogy részletfizetést kaphat, s nem ír elő számára a hatóság lefedettségi követelményt.

Ezzel összefüggésben az elnök utalt arra, hogy az új szolgáltatónak adott előnyösebb feltételek miatt nem sérül a verseny, mivel a régi szolgáltatók is élhetnek opciókkal. Így például a meglévő szolgáltatóknak eladandó egyik blokk megvásárlásakor az adott cég hozzájuthat egy plusz 1800 MHz-es frekvenciához. Opcionális lehetőség az is, hogy a három blokk közül kettőnél szintén élhetnek részletfizetéssel a vevők.

Az elnök elmondta, hogy az új szolgáltatónak fenntartott frekvenciát csak új belépőnek adják el, ha nem lesz már most jelentkező, akkor két évig nem hirdetik meg újra. Ha a régieknek fenntartott három blokkból valamelyik nem kel el, akkor azt csak egy év múlva próbálják meg eladni ismét. Ebből következően a már itt lévő szolgáltatók mindegyike csak egy-egy blokkot vehet meg most.

A vevők pályázatát egy százas pontrendszer alapján értékelik. A már itt lévő szolgáltatók esetében tíz pontot ér az, hogy milyen feltételekkel akarnak adni roaming lehetőséget az új belépőnek. A fennmaradó 90 pontot pedig annak megfelelően érhetik el, hogy mekkora árat kínálnak a blokkokért. Az új belépő esetében a maximális 55 pontot az ár alapján adja meg a hatóság. Ezen túlmenően 15 pontot a mobilpiaci tapasztalatokért adhat, 10-et az egyéb
távközlési tapasztalatokért, a fennmaradó részt pedig az üzleti terv alapján ítélheti oda.

Kérdésekre válaszolva Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter elmondta, hogy a jelenlegi információik szerint már most négy-öt szolgáltató érdeklődik konkrétan a licencek iránt. Úgy vélte, hogy pályázók is lesznek.

Egy újabb kérdésre Pataki Dániel elmondta: az európai uniós irányelveknek megfelelően nem zárhatják ki, hogy egy licenctulajdonos tovább értékesítse a megvásárolt blokkot. Hozzátette: ugyanakkor arra törekszenek, hogy a vevők hosszú távú befektetésként kezeljék a vásárlást.

Kovács Kálmán elmondta, hogy az UMTS-szolgáltatás segítségével statikus helyzetben másodpercenként 2 megabit mennyiségű adat átvitele lehetséges, míg kisebb sebességű mozgás esetén 512 kilobit végsebesség érhető el. Ha valaki nagy sebességgel utazik járművel,
akkor az adatátvitel másodpercenként 144 kilobitre mérséklődik.

Az eseményen elhangzott, hogy a potenciális vevők a pályázati dokumentációt szerdától vásárolhatják meg 3.000 euróért. A pályázati dokumentációt megvásárlók számára a hatóság szeptemberben egy konferenciát tart. A pályázatokat november 2-ig kell beadni, az eredményhirdetés pedig december 1-jén lesz. A pályázat nyerteseinek a licencdíjon felül a frekvenciahasználatért külön éves díjat kell fizetniük.

Az UMTS vagy más néven 3G-s, harmadik generációs mobilszolgáltatás a világ első olyan globális földfelszíni és műholdas kommunikációs rendszere, amely a föld bármelyik pontján
elérhetővé teszi a felhasználókat, és nagy sebességű adatátvitelt valósít meg. Segítségével a megfelelő mobiltelefonokkal multimédiás tartalmak továbbíthatók és tölthetők le, így például mozgófilmek átvétele és átadása. Az UMTS révén tovább élénkülhet az elektronikus
kereskedelem is.

Az Európai Unió tagállamaiban az ezredforduló idején több UMTS-licencet is eladtak az akkor nagyon drágán vásárolt távközlési szolgáltatóknak. Mivel csillagászati összeget fizettek a
licencekért, nem maradt pénzük a hálózat fejlesztésére. A szolgáltatókat sújtotta az is, hogy a tőkepiac ebben az időszakban jelentősen leértékelte a távközlési és az internetes cégeket.

Jóllehet Magyarország már az ezredforduló táján többször is ki akart írni UMTS-pályázatot, ezt a piaci viszonyokra hivatkozva rendre elhalasztották. Ezúttal a kormányzati várakozások alapján
lehetőség van arra, hogy sikeres legyen a pályázat.
Kulcsszavak: NHH UMTS

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50