Digitális pénztárca alkalmazást telepít mobiltelefonjaira a Samsung

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 1. 20:20
A Samsung megállapodást kötött a Philipsszel arról, hogy a holland társaság NFC csipjeinek segítségével teszik mobil fizetőeszközként való használatra alkalmassá mobiltelefonjaikat.
A Philips és a Sony által is alkalmazott NFC (Near Field Communication) technológia lehetővé teszi, hogy azokat a készülékeket - például mobiltelefonokat -, amelyekbe a csip beépítésre került, digitális azonosító és fizetőeszközként használhassák akár hitelkártya, vagy belépőkártya helyett, banki átutalásoknál, tömegközlekedési eszközökön vagy éppen italautomaták esetében. A japán NTT DoComo mobilszolgáltató nemrégiben már el is indította a Sony Felica NFC csipjein alapuló szolgáltatását, amely többek között a Fujitsu, az NEC, a Panasonic, a Sharp, a Mitsubishi és a Sony Ericsson arra alkalmas mobiltelefonjaival vehető igénybe.

Az NFC csipekkel ellátott készülékeket nem kell a leolvasóhoz érinteni, elég csupán annak kb.10 cm-es közelébe tartani, hogy érzékelhesse a szükséges információt. A különféle NFC-képes eszközök, például laptopok, kéziszámítógépek vagy akár digitális fényképezőgépek ezen kívül képesek egymással is kommunikálni, ami még inkább megkönnyítheti a digitális fizetést.

A Samsung a második nagy mobiltelefonos cég a Nokia után, amely ilyen megállapodást kötött a Philipsszel - utóbbi egyébként még az év vége előtt piacra szándékozik dobni első NFC csipekkel ellátott mobiltelefonjait. Elemzők szerint öt éven belül a mobiltelefonok mintegy fele rendelkezni fog ilyen alkalmazással. A Philips és a Sony 2002-ben kötött stratégiai együttműködési megállapodást az NFC technológia fejlesztésére, és kitűzött céljuk, hogy a jövőben más cégek is magukévá tegyék az eljárást.
Kulcsszavak: mobilszolg Samsung

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55