GSM-alapú mobilszolgáltatást tesztelnek a repülőgépeken

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 11. 19:41
A Wireless Cabin elnevezésű európai konzorcium megkezdte GSM-alapú, utasszállító repülőgépekre tervezett mobiltelefonos szolgáltatásának tesztelését.
Az Airbus német részlegét, a Német Légügyi Központot (DLR), az Immarsatot, a Siemenst és az Ericssont tagjai sorában tudó Wireless Cabin azonban nincs egyedül a levegőben. Az amerikai American Airlines és a Qualcomm ugyanis egy hónappal megelőzte őket saját CDMA technológián alapuló kísérleteivel, amelyekhez ráadásul sikerült megszerezniük a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) és a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) beleegyezését is. Utóbbi teszt éppen az említett hatóságok kételyeinek eloszlatását célozta, a levegőben való biztonságos mobilszolgáltatásnak ugyanis elengedhetetlen feltétele az, hogy a kibocsátott hullámok ne zavarják meg a fedélzeti készülékeket. Mivel a nemzetközi légiforgalom jelentős része az Egyesült Államok felé irányul, illetve a legtöbb légitársaság követi az ottani biztonsági előírásokat, a Wireless Cabin számára is kulcsfontosságú az említett hatóságok meggyőzése.

A mobiltelefonos szabványok közül a GSM egyértelműen vezet a földön, ám a levegőben az Amerikában továbbra is szilárd hátterű CDMA-nak szintén jó esélyei vannak. Az Európai társaság egyébként szolgáltatásának keretében a GSM-en kívül harmadik generációs UMTS, Bluetooth, illetve szélessávú vezeték nélküli WLAN kapcsolatot is biztosítana a légi utasoknak. Elemzők szerint a szolgáltatásnak lenne is piaca, a kérdés csupán az, hogy az illetékes hatóságok mikor és kinek adják meg az engedélyt a hálózat üzemeltetésére. Josef Kolbinger a Siemens részéről úgy nyilatkozott, hogy csak a technológiai akadályokat figyelembe véve a szolgáltatás legkorábban 2005 végén indulhat be.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14