HP Virtual History - az életre kelt történelem a Discovery csatornán

Zsadányi Pál, 2004. október 31. 16:00
Négy nagyvezér, Hitler, Roosevelt, Churchill és Sztálin egy döntő napja, mintha egy-egy kamera követte volna őket egy álló napon át. A történelem menete megváltozhatott volna ettől a naptól. Csak a színészek arcát manipulálták, a HP támogatásával.
A kábítószerfüggő, apátiás Hitlert épp meg akarják gyilkolni, Roosevelt halálosan beteg a paralízisétől, Churchill se az egészség bajnoka, bűzlik a szesztől és vegyi fegyverekről vizionál, Sztálin pedig depresszióban lézeng a Moszkva környéki dácsájában. A Discovery csatornán a hét végén vetítették ezt a többrészes műsort, beavatva a nézőt a technikai trükkökbe is. Természetesen a számítástechnika csak az egyik fontos eleme volt annak, hogy ezt a műsort el lehessen készíteni, de az eredmény bombasztikus. Hogy történetileg is hű, az nem valószínű. De akár történhetett volna így is. Műalkotás!

Mert, ugye, nyilvánvaló, hogy a negyvenes években az adott napon senki nem forgatott az érintett személyekről filmet. Különösen nem, színesben, bár már létezett színes technika. Annyira, hogy már korábban is összeállítottak egy komplett színes sorozatot az egész második világháborúról, beleértve Pearl Harbort vagy az orosz frontot is. Hogy ebben mennyi szerepe volt a fekete-fehér filmek átszínezésének, az pontosan nem ismert. De, mint a Ludas Matyi, az első magyar színes film most befejezett rekonstrukciója kapcsán sejthetjük, tart már ott a színezési technika, hogy sok ilyen trükköt bevethettek.

Azért, szerencsére, ha nem is arról a napról, de bőven maradtak fenn felvételek abból a korból. Az már kevésbé igaz, hogy a négy helyszínről is. Hitler poroszországi (ma lengyel területen fekvő) bunkeréről, ahol a merénylet történt, Roosevelt pullmankocsijáról, amelyen utazgatva vezényelte Amerika háborúját, Churchill közönséges bérházi lakosztályáról (a rezidenciáját Hitler V1-es szárnyasrakétája rombolta le), vagy Sztálin, azóta eltakarított, dácsájáról. Ezeket mind újra meg kellett építeni, korhűen. A szerepelők "mérethű" kiválogatásához talán épp elég filmkocka volt, de az arcuk mimikájának az utánzásához szükségesekről már nem mondható el ugyanez. És akkor még el kellett találni a korabeli helyszínek fényviszonyait, ami végül jól sikerül, sok-sok kópia levetítése és megmérése árán.

A merénylet szervezőjének, Stauffenbergnek a fia is kommentálta a történteket. A szerzőgárda három évnyi munkája van a mű hátterében. Vagy 250 könyvet, 150 más forrásművet, és több ezer filmrészletet használtak hozzá, valamint 15 szaktörténészt kérdeztek meg róla.

A cikkíró az összes poént nem akarja lelőni, csak az étvágyat felcsiklandozni. A filmet meg kell nézni. És a közszolgálati tv-nek is javasolja műsorra tűzni. Méghozzá mihamarébb! A Discovery Channel magyar programja "Életre kelt történelem: A Hitler elleni összeesküvés" címmel tartja műsoron.

A http://discoverychannel.co.uk/virtualhistory/ pages/making_of/future_of_footage.shtml oldalon egy részlet megtekinthető a filmből.
Kulcsszavak: HP film

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55