A Pannon GSM szerezte meg a legértékesebb harmadik generációs licencet

forrás Prim Online, 2004. december 8. 15:18
A harmadik generációs mobilszolgáltatás licenceire kiírt magyarországi UMTS tenderen a kiírt három licenc közül a legértékesebb „C” engedély megvásárlására kapta meg a jogot a Pannon GSM. Ez a licenc a társaság és az ügyfelek számára is a legkedvezőbb, ennek megfelelően a mobilszolgáltató a tényleges fogyasztói igények szerint tudja megvalósítani a hálózati fejlesztéseit és a legnagyobb kapacitású szélessávú szolgáltatást nyújtja majd előfizetőinek. A Pannon GSM a licencért 19 milliárd forintot fizet, ebből 5.5 milliárd forintot 2004-ben, a többit 3 éves részletfizetéssel.
Pataki Dániel, tendert kiíró és elbíráló Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke ma a Pannon GSM sajtótájékoztatóján elmondta: „A Pannon GSM nyerte el a legnagyobb és ezáltal a legértékesebb frekvencia csomagot. Emiatt is bízom abban, hogy az elkövetkező 15 évben ugyanolyan magas szinten tudja kiszolgálni ügyfeleit, mint eddig. A Pannon GSM ajánlata minden tekintetben megfelelt az előírt követelményeknek, így mindkettőnk számára előnyös megállapodás köttetett.”

A harmadik generációs, szélessávú vezeték nélküli adattovábbítást és kapacitásnövekedést lehetővé tevő mobiltávközlésnek nagy jövőt jósol a Pannon GSM. Ove Fredheim, a társaság vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kijelentette: „A szélessávú szolgáltatásokkal teljesítjük ki igazán mobilmegoldásaink körét: minden, ami hasznos, minden, ami szórakoztató, gyorsan, olcsón elérhető lesz bárhol a közönség számára. Új korszak kezdődik a magyar mobiltelefonálásban, és a Pannon GSM itt is élvonalbeli teljesítményt nyújt.”

Gyorsabb és szórakoztatóbb: az új generációs szolgáltatások lehetőségtára mind az üzleti, mind a magánszférában jelentős. Az üzleti felhasználók jobb minőségű és hatékonyabb elérhetőséget nyernek az új szolgáltatásoktól, a felhasználók bárhol és bármikor csatlakozhatnak majd munkahelyi e-mail és intranet-rendszerükhöz, internetezhetnek, videó-hívásokat bonyolíthatnak le, prezentációkat tölthetnek le és továbbíthatnak. A 3G technológia által biztosított megoldások általánossá válása nyomán kevésbé lesznek a dolgozók az irodájukhoz kötve, hiszen utazás közben is hatékonyan intézhetik majd ügyeiket. Mindez növelni fogja munkájuk hatékonyságát, és csökkenteni fogja a költségeiket. Magánemberként a videótelefonálás, zeneletöltés, tévénézés és egyéb szórakoztató szolgáltatások állnak majd rendelkezésünkre.

A Pannon GSM 2005-ben kezdi meg a különböző szélessávú szolgáltatások bevezetését. Az elnyert csomag tartalmaz 2x 15 MHz FDD1 és 1x 5 MHz TDD2 UMTS frekvenciasávokat, valamint 74 csatorna GSM 1800-as frekvenciablokkot. A hatóság az engedélyhez nem támaszt lefedettségi és tartalmi követelményeket, a Pannon GSM ennek megfelelően a piaci igényeknek, a felhasználók követelményeinek megfelelő ütemben vezeti be az új szolgáltatásokat.

A Telenor-csoport már több országban nyújt 3G szolgáltatást, üzletileg kiforrott megoldásokkal rendelkezik - decembertől a fogyasztók Norvégiában is élvezik a szélessávú szolgáltatások előnyeit. Per Erik Hylland, a Telenor magyarországi ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „Közép- és Kelet-Európa a világ egyik legfejlettebb mobilpiaccal rendelkező régiója. Hisszük, hogy a szektor további növekedéssel kecsegteti az operátorokat és a harmadik generációs világ csak a kezdet: a mobilpiaci fejlődés az előttünk álló években sem fog lassulni.”

Az UMTS mozaikszó a 3G szolgáltatás egyik lehetséges - Európában preferált - technológiai rendszere, melynek rövidítése az Universal Mobile Telecommunications System elnevezésből adódik. Jelenleg Ausztriában, Ausztráliában, Belgiumban, Dániában, az Egyesült Arab Emírségekben, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban, Hong Kong-ban, Írországban, Japánban, Luxemburgban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Új-Zélandon működik különböző fejlesztési fázisokban UMTS hálózat. Az UMTS révén a vezetékes hálózatokéval megegyező minőségben folytatható kommunikáció: tökéletesen élvezhető mozgóképek, klipek, filmek, kiváló minőségű internet-kapcsolat, hifi-minőségű zenei fájlok, miközben az eddigi letöltési sebesség az ötszörösére gyorsul. Az UMTS átviteli sebessége 2 Mbps, míg a korábbi csúcsminőséget jelentő GPRS maximális átviteli sebessége 115,5 kbps.

Pannon GSM sajtóközlemény

Kulcsszavak: Pannon GSM UMTS

mobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NFC világkongresszuson mutatkozik be a Cellum világújdonsága

A szeptember 19 és 22-között Franciaországban megrendezett NFC World Congress rendezvényen is bemutatja a magyar Cellum az NFC CellLink névre hallgató, világújdonságnak számító technológiáját. Az új fejlesztés lehetővé teszi a bankoktól és mobil-szolgáltatóktól független mobiltelefonos vásárlást és számlafizetést, és segítheti az érintkezésmentes NFC technológia gyorsabb nemzetközi elterjedését.

2011. szeptember 19. 14:31

Google Wallet – a telefon, mint pénztárca

Az egyik legnagyobb bankkártya-kibocsátó cég, a MasterCard hamarosan bevezeti az Egyesült Államokban a mobil eszközzel történő fizetést. A szolgáltatásban a partnere a Google, melynek Google Wallet új alkalmazása az Android telefonokról lesz elérhető.

2011. szeptember 17. 20:50

A Magyar Telekom anyavállalata már elfogad előrendelést az iPhone 5-re

Még senki nem tudja az iPhone 5 pontos paramétereit, ismeretlen az ára is, nem tudni, hogy milyen díjcsomagokat kínálnak hozzá a szolgáltatók, ám mindez nem akadályozza meg a Magyar Telekom anyavállalatát, a Deutsche Telekomot abban, hogy elkezdje az előrendelések elfogadását az Apple újdonságára. Bővebben: Kütyü Magazin (http://kutyu.hu/cikk/2011/09/06/a_deutsche_telekomnal_elorendelheto_az_iphone_5)

2011. szeptember 7. 07:42

Magyar Termék Nagydíjat nyert az első magyar érintőképernyős GPRS mobiltelefon

Az első magyar érintőképernyős GPRS mobiltelefont – „Vario Medcare” néven – idén mutatta be a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Medcare Classic utódaként. Az új készülék rövid idő alatt több szakmai elismerésben is részesült, tegnap pedig az elődmodell 2008-as sikerét megismételve elnyerte a tizenegyedik alkalommal kiírt Magyar Termék Nagydíjat. A Vario Medcare a legfőbb elismerés mellett az Informatikai Nívódíjat is bezsebelte. A díjakat Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója vette át 2011. szeptember 1-én a Parlament Felsőházi Termében.

2011. szeptember 2. 12:02

Kicsi a Nokia 700, de ...

A Nokia bemutatott három tömegpiacra szánt okostelefont, a Nokia 700, a Nokia 701 és a Nokia 600 készülékeket, melyek tovább bővítik a Nokia Symbian-alapú okostelefon-sorozatát. Mindhárom telefon Symbian Belle platformon fut, egyérintéses NFC-alapú megosztással és párosítással, az eddigi legszemélyesebb felhasználói felülettel és egy még erőteljesebb internetes böngészővel rendelkezik.

2011. augusztus 27. 08:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14