Intel: A nők számára már nem idegen a technika világa

forrás Prim Online, 2004. december 17. 08:45
Bizonyos helyzetekben divatos, mindig roppant hasznos, sőt egyre több nő számára egyenesen nélkülözhetetlen. Nem a legújabb divatmárkára vagy háztartási csodamasinára gondolunk, hanem... a modern technikára. Az Intel Corporation amerikai felnőttek körében végzett, „Nők, technika és életstílus” című on-line felmérésének ma közzétett eredményei szerint a nők gyors ütemben zárkóznak fel a férfiak mellé a technika legújabb vívmányainak használatában.


Az Intel a Harris Poll felméréseiről ismert Harris Interactive piackutató céget kérte fel arra, hogy vizsgálja meg, milyen különbségek jelentkeznek a férfiak és a nők attitűdjében a modern technika alkalmazása terén. Az eredmények tanúsága szerint a nők minden eddiginél nagyobb mértékben használnak számítástechnikai megoldásokat a mindennapi életben.

„Az Intel tisztában van vele, hogy a nők fontos szerepet játszanak a modern technika elterjedésében. Szeretnénk megérteni, miként használják a nők az új megoldásokat, hiszen csak így tudjuk kielégíteni igényeiket” - magyarázta Dr. Genevieve Bell kulturális antropológus, aki a világ különböző tájain élő emberek technikahasználati szokásait vizsgálja az Intelnél. „A nők a világon mindenütt egyre inkább kihasználják a technika nyújtott lehetőségeket munkahelyükön, társasági és párkapcsolataikban, valamint a családi és a lelki élet területén.”

„TIF" - a modern technikában otthonosan mozgó nő típusa


A modern technikában otthonosan mozgó nő elnevezése az Intel terminológiája szerint „Technology Involved Female”, azaz röviden TIF. Az e típushoz tartozó nők különböző generációk és társadalmi rétegek képviselői. Éppúgy megtalálható közöttük a technikai készségeket már szinte az anyatejjel magába szívó modern fiatal lány, mint a technikával munkahelyén vagy lelkes autodidaktaként ismerkedő, érettebb nő. A nemek közötti technikai szakadékot áthidalva az új nőtípus legifjabb képviselői a velük egykorú férfiaknál gyakrabban vásárolnak laptopot. A vizsgálatban megkérdezett fiatal nők fele nyilatkozott úgy, hogy következő számítógépe laptop lesz, míg a férfiaknál csupán 43 százalék volt ez az arány.

Csökken a nők technikai lemaradása


A technika egyre fontosabb a nők számára a hétköznapokban. Az Intel és a Harris Interactive közös felmérése szerint a nők éppannyira kellemetlenül érzik magukat mint a férfiak (58 illetve 56 százalék), ha nem sikerül naponta legalább egyszer lehívniuk e-mail üzeneteiket. És egyre többet várnak el a technikától - többségük (62 százalék) a férfiakhoz hasonlóan (66 százalék) szívesen sajátítja el számítógépén új jellemzők használatát.

A nőket általában nem tartják fogékonynak a technikai újdonságokra, a kutatás eredményei ezzel szemben azt mutatják, hogy a szebbik nem tagjai élen járnak a vezeték nélküli internetezésben. A válaszok alapján több nő (39 százalék), mint férfi (29 százalék) gondolja úgy, hogy ez a laptopok egyik legfontosabb jellemzője. Míg a két nem képviselői nagyjából egyetértenek abban, hogy repülőtér a leghasznosabb helyszín a vezeték nélküli internetezés szempontjából (férfiak: 51 százalék, nők: 48 százalék), több nő fogadna szívesen vezeték nélküli csatlakozási lehetőséget az orvosi rendelőkben is (nők: 38 százalék, férfiak: 30 százalék).

„Jóllehet, a nők szívesen használják a technikát a mindennapokban párhuzamos feladatvégzésre, életük megszervezésére és kapcsolattartásra, sokkal kevésbé toleránsak a gyenge teljesítménnyel szemben. A modern nő elfoglalt, és elvárja, hogy a technika az első pillanattól kezdve kifogástalanul működjön” - jelentette ki Bell.

Az Intel 2002-es „Laptop és életstílus” című felmérése óta számottevően nőtt a nők körében a laptophasználat gyakorisága. Ma a női felhasználók 87 százaléka véli úgy, hogy túl kockázatos lenne laptopját ruhatárban vagy csomagmegőrzőben hagynia - szemben a 2002-ben rögzített 59 százalékkal. Két éve a nők 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megrémülne, ha laptopját nyilvános helyen felejtené - ma 87 százalék ez az arány.

A kutatás tanúsága szerint egyes területeken a nők még mindig elmaradnak a férfiak mögött. Ilyen például a számítógép-vásárláskor tanúsított magabiztosság. „A felmérés szerint a férfiak általában magabiztosabban vásárolnak technikai eszközöket” - mutatott rá David Krane, a Harris Interactive közpolitikai és PR-kutatásokért felelős alelnöke. „Az Intelhez hasonló vállalatoknak érdemes kiemelt célcsoportként kezelniük a nőket, és technikai oktatóprogramokkal segíteni őket.”

Lehet, hogy a nők nem annyira magabiztosak, mint a férfiak, de közel háromszor annyian vélik úgy, hogy a másik nem tagjai eltúlozzák számítógépes hozzáértésük mértékét (nők: 32 százalék, férfiak: 10 százalék).

Kulcsszavak: nők trend

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59