A britek 25 milliárd SMS-t küldtek tavaly

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 6. 10:30
Tavaly 25 milliárd szöveges üzenetet küldtek egymásnak a brit mobiltelefon-tulajdonosok, többet, mint az SMS feltalálása óta bármikor.
A Mobile Data Association mobiltelefonos adatszolgáltató összesítése szerint a tavalyi rekord SMS-termés 4,5 milliárddal haladta meg a 2003-ast, és több mint a kétszerese volt a 2001-ben mért 12,2 milliárdnak.

Az egész éves átlag napi 68,5 millió üzenet volt tavaly, de a friss statisztika szerint csak decemberben 2,27 milliárd SMS repkedett a brit éterben, vagyis napi 73 millió. Ez óránként 3,04 millió, percenként több mint 50 ezer SMS-nek felelt meg.

Az MDA becslése szerint a 45 millió brit mobilról az idén 30 milliárd szöveges üzenetet fognak elküldeni.

A tavalyi SMS-áradatban egészen morbid esetek is előfordultak; egy éppen elhagyott nő például szöveges üzenetekben adott egyenes közvetítést halálba rohanásának részleteiről volt barátjának. A viharos szakítás után, egy sötét februári hajnalon a 40 éves nő beült Vauxhall Corsájába - az Opel Corsa Nagy-Britanniában gyártott megfelelőjébe -, és kihajtott az országútra, azzal az eltökélt szándékkal, hogy az első szembejövő kamionnak nekirohan.

Mindeközben SMS-ekben küldözgetett folyamatos helyzetjelentést kétségbeesett, ám tehetetlen volt szeretőjének, beszámolva arról például, hogy talált egy megfelelő kamiont, de "ez pont az én sávomban volt ... meg kellene előzni, és megfordulni ... mindegy, úgyis jön majd egy másik szembe".

Jött is, amelybe a kis Corsa kikosarazott vezetője frontálisan belerohant, és azonnal meghalt.

Felmérések szerint az SMS szélsebes terjedése más, kevésbé szélsőséges, de alapvető társadalmi szintű jelenségeket is előidézett Nagy-Britanniában. Egyetemi oktatók például mind gyakrabban panaszolják, hogy a vizsgázók a feladatlapok kitöltéséhez is egyre többször a szöveges üzenetek nyelvkultúrájára jellemző, rövidítésekkel teli, meglehetősen primitív argót használják, és divatba jött az SMS-ben történő szakítás, sőt lánykérés is.
Kulcsszavak: SMS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59