2005: "a mobilitás éve" Európában

forrás Prim Online, 2005. január 12. 13:20
Európa vezető szerepet tölt be a világon a vezeték nélküli hozzáférések terén - derül ki a vezető informatikai piackutató és tanácsadó cég, az IDC legújabb felméréséből.
Az IDC szerint jelenleg már 25 000 Wi-Fi hotspot működik Európában. Ez a szám előreláthatólag megdöbbentő mértékben növekszik majd; a több mint 50 vezeték nélküli szolgáltató támogatásával 2008-ra elérheti a 110 000-et is.

"A 2005-ös év áttörést jelenthet majd a Wi-Fi európai elterjedésében; egyre növekszik a kereslet a legújabb technológia iránt" - nyilatkozta Christian Morales, az Intel alelnöke és EMEA régióért felelős ügyvezető igazgatója. "Az olyan innovátoroknak köszönhetően, mint például az Intel, az egyszerű laptopok mára mobil, többszörös célt szolgáló szórakoztató eszközökké váltak, melyeket bárhová magunkkal tudjuk vinni. A felhasználók útközben nézhetnek DVD-ket, nyaralás közben szerkeszthetik képeiket vagy játszhatnak - egy számítógépen, amelyet internetezésre és online számlafizetésre is használnak" - tette hozzá Morales.

A Wi-Fi hálózatok terjedése Európában elérhetővé teszik a felhasználók számára a vezeték nélküli számítástechnika előnyeit, így várhatóan egyre inkább növekszik majd a mobil PC-eladások nagyságrendje a kontinensen, 2005-ben. Az IDC felmérése szerint a mobilitáshoz való alkalmazkodás, a notebook eladási arányok alapján az EMEA régióban lesz a legerősebb; a 2004-es évhez képest 19,9 százalékos növekedés várható.

Közép- és Kelet-Európában várhatóan még meredekebben nőnek majd az eladási adatok, így alátámasztva a mobil technológia lehetségespotenciálját ezen a piacon. Az IDC előrejelzése szerint a CEMA (Közép-Európa, Közel-Kelet és Afrika) régiós notebookpiacon éves szinten 23,2%-os növekedés várható 2005-re.

Az IDC összehasonlító adatai a 2004-es notebook és asztali számítógép eladási adatai további bizonyítékot jelentenek a mobilitás egyre növekvő népszerűségére, hiszen Nyugat-Európában a notebook piac - éves szinten - várhatóan 29,8%-kal bővült 2004-ben - ami majdnem a kétszerese az asztali számítógépek terén. tapasztalt 10,6%-os növekedésnek

Az Intel Centrino mobil technológia járult hozzá a legnagyobb mértékben ahhoz, hogy a mobil számítástechnika és a vezeték nélküli csatlakozás (melyet az integrált Wi-Fi képességgel, megnövekedett akkumulátor-életidővel és könnyebb, hordozhatóbb kivitellel bíró notebookok nyújtanak) egyre népszerűbbé váltak. Az új generációs Intel Centrino mobiltechnológiás (korábbi kódnevén Sonoma) noteszgépek 2005 januári bemutatásával további előnyökhöz juthatnak a vezeték nélküli felhasználók, illetve ez a bejelentés várhatóan még inkább fokozza a keresletet ezen szektorban.
Kulcsszavak: mobil trend IDC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50