Elhunyt Jef Raskin, az első Mac számítógép atyja

Milkovits Gábor, 2005. február 28. 18:58
61 éves korában, rákbetegségben elhunyt Jef Raskin, aki mintegy két évtizede az első Apple Macintosh számítógépet kifejlesztő csapatot irányította, és ezáltal olyan újítások fűződnek a nevéhez, mint például az egérrel vezérelhető grafikus kezelőfelület.
Raskin 1978-ban lett az Apple munkatársa és egy évvel később kezdett el dolgozni egy kis csapat élén egy olcsó, a professzionális felhasználók helyett inkább a hétköznapi fogyasztókat megcélzó számítógép kifejlesztésén. A vezérelv a könnyű használhatóság volt, ezért Raskinék szakítottak az addig általánosan elterjedt szöveges kezelőfelülettel, és inkább egy virtuális „íróasztalra” emlékeztető, mappákkal és dokumentumokkal operáló grafikus interfészt alakítottak ki, amelyben az egér segítségével navigálhatnak a felhasználók. Az 1984-ben debütáló első Macintosh-hoz még további, azóta általánosan elterjedt újítások is fűződnek, mint például az egér gombjaival való egy és két kattintás, a mappák és dokumentumok ily módon történő mozgatása, illetve a 3,5”-es szabvány hajlékonylemez bevezetése.

Az első Macintosh csapat tagjai szerint Raskin kulcsszerepet játszott a projekt beindításában, így ezek a forradalmi újítások aligha születhettek volna meg az ő tevékenysége nélkül. Magát a számítógépet is ő nevezte el Macintosh-nak, kedvenc almafajtájáról. Mindez annak ellenére igaz, hogy maga Raskin nem sokkal a fejlesztés beindítása után, 1981-ben távozott a csapatból, majd egy évvel később az Apple-től is, miután nézeteltérése támadt a cég vezetőjével, Steve Jobs-al. Ezután egy saját céget alapított Information Appliance néven, amelynél szintén számítógépes kezelőfelületek fejlesztésén dolgozott. Tavaly decemberben diagnosztizáltak nála súlyos hasnyálmirigyrákot. Február 26-án, 61 évesen érte a halál kaliforniai otthonában.

Kulcsszavak: CIO +céginfo Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50