Siemens: kocogás a mobil zenéjének az ütemére

Kovács Attila, 2005. március 26. 15:37
A Siemens olyan szoftvert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben a kocogók által például a mobiltelefon mp3-lejátszójáról hallgatott zene üteme pontos szinkronban legyen a futás lépésszámával anélkül, hogy a hangmagasság megváltozna.
Az idei hannoveri CeBIT látogatói futószalagon ellenőrizhették a szoftver működőképességét. Az eredmények teremtik meg a termékké való továbbfejlesztéshez az alapot. Az mp3-lejátszó azért előnyös, mert a hordozható kazetta- vagy CD-lejátszóval ellentétben érzéketlen a rázkódásra. A kocogás közbeni zenehallgatásban zavaró lehet a zene és a futás eltérő ritmusa.

A Siemens Communications ágazat bocholti kutatói a szinkront egy gyufásdoboz méretű lépésszámláló segítségével teremtik meg, amelyet a kocogó az övére erősít, és amely a lépés ritmusát Bluetooth-összeköttetéssel továbbítja a mobiltelefon készülékbe. A szoftver az éppen lejátszásban lévő zene ritmusát megállapítja, és a lejátszás sebességét úgy változtatja, hogy az szinkronban legyen a futással. A dolog fordítva is működik: a zene sebessége előre beállítható, a futó pedig e szerint szaporázza lépteit. Egy PC közbeiktatásával egész tréningtervek beprogramozhatók a mobilba, például váltakozva gyorsabb és lassabb iramú szakaszok. A futó lelki motivációja biztató kiáltások és tapsok szabadon programozható bekeverésével növelhető annak érdekében, hogy tartsa a neki diktált tempót.
Kulcsszavak: MP3 mobil Siemens

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55