Mától a Matáv a Telekom Montenegró többségi tulajdonosa

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 30. 10:05
Keddtől a Matáv hivatalosan is a Telekom Montenegro többségi tulajdonosa - jelentette be Podgoricában Darko Uskokovic montenegrói gazdasági miniszter.
Uskokovic szerint kedden lépett hatályba a magyar vállalat és a montenegrói kormány által március 15-én aláírt adásvételi szerződés, amely értelmében a Matáv 114 millió eurót fizet az 51,12 százalékos részvénycsomagért, illetve vállalja, hogy ötéves beruházási program keretében 67millió eurót fektet be a cégbe.

Uskokovic szerint az elkövetkező napokban a magyar vállalat ajánlatot tesz a montenegrói Telekom kisrészvényeseinek, hogy értékpapíronként 2,2 euróért adják el neki részvényeiket.

A miniszter erélyesen cáfolta azokat a bírálatokat, amelyek szerint az ügylet káros volt Montenegróra nézve. Leszögezte, hogy rendkívül sikeres és átlátható privatizációs ügyletről van szó, amely minden részletére magyarázatot kapott a közvélemény. A privatizációból befolyt pénzt szerinte infrastrukturális beruházásokra fordítják.

Az adásvételi szerződés titkos, de a podgoricai média úgy tudja, a magyar vállalat kötelezettséget vállat arra, hogy a jövő év végéig nem emeli a telefontarifát, elfogadta a tavaly a szakszervezettel aláírt kollektív szerződést, amely öt évre szólt. A Matáv állítólag vállalta, hogy teljesíti Telekom Montenegro és a montenegrói posta közötti szerződésből eredő kötelezettséget, és ennek alapján jövőre és 2007-ben 2,4 millió eurót fizet ki a postának. A podgoricai egyetem az elkövetkező húsz évben ingyen használja a Telekom Montenegro helyi vonalait, és a vállalat szponzorálni fogja a továbbiakban is a helyi sportklubokat.

Úgy tudni, a magyar cég vállalta azt is, hogy a montenegrói kormány beleegyezése nélkül az elkövetkező öt évben nem adja el részvényeit, de ha mégis továbbadja azokat a Deutsche Telekomnak - amely a Matáv többségi tulajdonosa -, akkor a német cég lesz köteles teljesíteni az adásvételi szerződésből eredő kötelezettségeket.

FireAlpaca 2.11.19

Az ingyenes grafikai programban bőséges ecsetválasztékkal, jól átlátható menükkel, rétegkezeléssel és további speciális funkciókkal szerkeszthetjük képeinket.

2024. április 26. 17:16

ToDoList 8.3.0.0

Az ingyenes határidőnapló program segít abban, hogy a különböző elvégzendő feladatokat egy helyen nyilvántartsuk, kategorizáljuk, prioritásokat rendeljünk hozzá stb. Megadható a kezdés illetve a befejezés pontos ideje, sőt a megfelelő pillanatban értesítést is kapunk azokról.

2024. április 26. 17:14

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50