Repülőgépes mobilszolgáltatást tesztel az Arinc és a Telenor

Milkovits Gábor, 2005. április 9. 21:03
Az Arinc, mint gyártó, valamint a Telenor norvég távközlési szolgáltató bemutatta közösen kifejlesztett, AeroMobile elnevezésű, repülőgépek fedélzetére tervezett mobilszolgáltatását.
A rendszer egyelőre a teszteléseknél tart - az első nyilvános demonstrációt egy szimulált helyzetben, légitársaságok vezetőinek jelenlétében az Inmarsat londoni székhelyén tartották - az Inmarsat biztosítja ugyanis az üzemeltetéshez szükséges műholdas infrastruktúrát. A bemutatón szabvány műholdas kapcsolat segítségével működtették a rendszert, amelyen élethűen szimuláltak 10 ezer méteres magasságból bonyolított hívásokat, illetve sms-eket. A teszt alatt minden meghívott a saját mobiltelefonját használta, ami még valóságosabbá tette a helyzetet. A próbák során eddig nem számoltak be olyan esetről, hogy bármilyen interferencia lépett volna fel a valódi repülőgépek fedélzeti műszereivel azonos tesztműszerekkel.

A rendszer kipróbálásának most készítik elő a következő, valódi légi járatokon helyet kapó fázisát, amely nyilvános bemutatókkal is együtt jár majd. Az Arinc és a Telenor azt is közölte, hogy jelenleg is tárgyalásokat folytatnak több nagy légitársasággal, ám a szolgáltatás beindításának konkrét menetrendjéről egyelőre nem nyilatkoztak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50