Lionel Richie is fellép a júniusi Kapcsolat koncerten

forrás Prim Online, 2005. május 9. 14:00
A T-Mobile az elmúlt évek hagyományainak megfelelően június 26-án ismét egész estés ingyenes szabadtéri koncerten, magyar és nemzetközi sztárokat felvonultatva várja a zeneszerető közönséget. A várhatóan az idei esztendő legnagyobb magyarországi közép-európai könnyűzenei eseményének kiemelkedő szereplője az 5 grammy, 1 Oscar és 10 American Award-ot elnyert, 100 millió eladott albumot jegyző Lionel Richie lesz.
Június 26-án a T-Mobile szervezésében újra a zene uralja majd budapesti Felvonulási teret. A szabadtéri szuperkoncerten a sikeres magyar előadók mellett természetesen külföldi hírességek is színpadra lépnek. A magyar tehetségeket és sztárokat követően a közönség jó hangulatáról Jimmy Cliff, a raggie élő legendája gondoskodik majd, aki Lionel Richie kérésére lett az idei koncert előzenekara. Legújabb lemeze a Black Magic, amelynek elkészítésében Annie Lenox és a tavalyi T-Mobile Napon nagy sikert arató Sting is közreműködött.

A Kapcsolat Koncert világszerte elismert sztárvendég Lionel Richie lesz, akinek előadásában olyan slágerek csendülnek fel a Felvonulási téren, mint a „Hello”, „Say You, Say Me”, „Dancing on the Ceiling”, „All Night Long” vagy az „Easy”. Lionel Richie hihetetlen karriert mondhat magáénak, amely közel 30 éve tart. Túl van közel 100 millió eladott lemezen, 50 különböző megnyert díjon – köztük 5 Grammy-n, egy Oscar-on és egy Golden Globe-on.

A T-Mobile vendége 1949. június 20-án született Lionel Brockman Richie Junior néven. Viszonylag későn kezdte zenei pályafutását, egyetemi tanulmányai után mérnökként, majd váratlan fordulattal lelkészként tevékenykedett. Ez az utóbbi kitérő azonban jót tett neki, hiszen bensőséges viszonyba került a soul és a gospell izgalmas zenei világával. Csak ezután szentelte tehetségét a zenének. 1967- barátaival megalapította az akkor még The Mystics névre hallgató, később The Commodores névre átkeresztelt csapatot. Sikerük az egész hetvenes éveket jellemezte, olyan neves slágerek kerültek ki albumaikról, mint az Easy, Sail On, Still vagy a Three Times A Lady. A nyolcvanas évek elején egyre többet dolgozott "idegen" előadókkal, így jelent meg Kenny Rogers-szel közösen készített száma a Lady, mely rögtön a slágerlisták élére ugrott. Hasonló sikert aratott a következő év elején a Diana Ross-szal készített duettje, az Endless Love, mely egyúttal az azonos című Brooke Shields film betétdala volt. Ez a szám a Talma Motown lemezkiadó cég legsikeresebb kislemeze lett, hiszen több mint kilenc héten keresztül vezette a sikerlistákat. A sikereket látva Richie úgy döntött, szólókarrierbe kezd, és kilépett a Commodores-ból.

1982-ben látott napvilágot első szólóalbuma melynek címe egyszerűen: Lionel Richie. A korong azonnal sikert aratott, több mint négymillió példányt adtak el belőle. A következő, 1982-ben megjelent Can't Slow Down albumon található számok mindegyike sláger, de közülük is kiemelkedik a Hello, és az All Night Long amelyek több mint tízmillió példányban keltek el. Szinte természetes, hogy az Év Albuma címet a Grammy díjkiosztáson ez az album nyerte el. Egyébként Richie igen sok Grammy díjat zsebelhetett be az idők folyamán, különösen, mint zeneszerző aratott a legkülönbözőbb kategóriákban. Megasztári státuszát megerősítette, hogy az 1984-es los angeles-i olimpia záróünnepségén is fellépett. 1985-ben Michael Jackson-nal és Quincy Jones-szal közösen megírták a We Are The World című “segélydalt”. Ebben az évben adta ki Dancing On The Ceiling című albumát is, ezen található Say You, Say Me a White Nights című film betétdala, melyért 1986-ban Golden Globe és Oscar díjat kapott.

A következő néhány évben nem jelent meg saját albuma, elsősorban producerként tevékenykedett. 1992-ben a Motown kiadett egy gyűjteményes lemezt Back to Front címmel, de a korongon két vadonatúj dal is található. Saját zenei hangzásvilágát megújítva 1996-ban megjelenteti a Lauder Than Words című nagylemezét, melyen a blues hangzását felváltja swing és a hip-hop. Az 1998-as Time című albumon már megint a Richie eredeti zenei világát idéző dalok szólaltak meg. Az igazi, áttörő visszatérés 2001-ig váratott magára, amikor megjelent a Renaissance című album. A visszatérés sikerét az is jelezte, hogy a Hollywood Boulvardon, a Walk of Fame-en csillagot kapott. 2001 óta még két válogatásalbumot adott ki meg, majd tavaly megjelent legújabb „Just for You” című lemeze, melynek címadó dala már fergeteges sikert aratott világszerte.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55