Sikeres negyedévet zárt a Nokia

Milkovits Gábor, 2005. július 21. 23:33
A Nokia által közzétett adatok szerint a cég nyeresége 15%-ot emelkedett az idei második negyedévben, illetve a vállalat piaci részesedése is növekedett valamelyest.
A világ vezető mobiltelefon-gyártója 2005. április eleje és június vége között 799 millió eurós nettó profitra tett szert, szemben az egy évvel korábbi 695 millióval. A cég teljes forgalma elérte a 8,06 milliárd eurót, ami negyedével meghaladja a tavaly ilyenkor elért eredményt. A vizsgált időszakban 60,8 millió Nokia telefont vásároltak világszerte, 15 millióval többet, mint a tavalyi második negyedévben. Érdekes jelenség, hogy miközben a cég fogyasztói bázisa Kínában egy év alatt 76%-kal nőtt, addig Észak-Amerikában 22%-kal csökkentek az eladások. A vállalat piaci részesedése július elejére egy százalékot emelkedett, és elérte a 33%-ot. Mindezek ellenére a Nokia-részvények árfolyama 10%-ot esett a helsinki tőzsdén, ugyanis ezek a jó eredmények a mobilpiac szárnyalása közepette még mindig egy kicsivel alatta maradnak a befektetői várakozásoknak, ráadásul a finn mobilóriás egy igen visszafogott előrejelzést közölt a harmadik negyedévre vonatkozóan. Ez utóbbi oka részben abban rejlik, hogy a cég elemzői további áresésre számítanak a készülékek piacán.

A közeljövőre prognosztizált folyamatokra reagálva a Nokia egyre inkább a fejlődő piacokra koncentrál: Jorma Ollila vezérigazgató "szédítő növekedést" jósol az olyan régiókban, mint a Távol-Kelet, Afrika, Oroszország és Dél-Amerika. A térségek adottságai miatt viszont igen komoly árversenyre kell majd számítani, ráadásul a konkurencia is olcsó készülékek tömeges forgalmazását tervezi a "szűz" piacok meghódítására. A fő rivális Motorola egyébként szintén mostanában tette közzé második negyedéves mérlegét, amelyben 1,7%-os részesedés-növekedésről számol be a világpiacon.
Kulcsszavak: +céginfo Nokia

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

Vodafone: Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 16:09

A mesterséges intelligencia segítségével bárki berendezheti otthonát a kiterjesztett valóságban

Az IKEA Magyarország elindította az IKEA Kreativ elnevezésű új eszközt, amely a legmodernebb technológiát használja a lakberendezési tervezéshez. Az eszköz minden vásárló számára elérhető mobilalkalmazásban és az IKEA.hu weboldalon. Az IKEA Kreativ rendkívül egyszerűen használható, és arra ösztönzi a vásárlókat, hogy használják ki kreativitásukat. Valósághű interaktív terveken keresztül mutatja meg, hogyan fognak kinézni az egyes bútorok az otthoni környezetben.

2024. május 15. 15:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 14:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36