NEC noteszgép merevlemez nélkül

Széll Zoltán, 2005. december 3. 09:31
A NEC bevezette a PC Parfield rendszert, amelyet a ma használt "vékony kliens" számítógépek helyettesítésére terveztek. Az új masina a nagy adatbiztonságot a nagy rendelkezésre állással kombinálja és bárhol használható.
A hagyományos noteszgépek bárhol dolgozhatnak, de csak bizonyos biztonsági szinttel rendelkeznek, amely nem mindenhol fogadható el. A vékony kliensek a vállalati szervertől függetlenül is képesek dolgozni. Ennek ellenére mégis hálózati csatlakozást igényelnek, hogy megfelelően dolgozhassanak. Ilyen csatlakozási lehetőség nem mindig áll a felhasználók rendelkezésére.

Az új NEC noteszgép kombinálja a két rendszert. A masina kulcs komponense a flash ROM, amely helyben tárolja az operációs rendszert és az alkalmazási szoftvert. Így az új noteszgép hálózattól függetlenül is működhet. A flash ROM memóriát általában PC BIOS-okhoz használják és megengedett korlátozott programozása is.

A számítógépekben a helyi tároló szerepét a RAM tölti be, amelynek tartalma a rendszer kikapcsolásakor elvész. Ezért az adatokat a kikapcsolás előtt biztonságosan tárolni kell. Az ilyen típusú számítógépeket a hálózathoz kell csatlakoztatni, hogy az adatokat a szerverre továbbítsák, és ott tárolják. Ha hálózat nem áll rendelkezésre, akkor USB kapun keresztül egy memória eszközhöz csatlakoztatható.

A PC Parafield szabványos hordozható számítógép, amelynek specifikációja is szabványos, kivétel a merevlemez, ilyet ugyanis nem tartalmaz.

A PC Parafield noteszgép 1,73 GHz-es Intel Pentium M processzort, Windows XP Professional operációs rendszert, 3 GB ROM tárat, 512 MB főmemóriát, 12,1 hüvelykes LCD képernyőt (1024x768 képpont felbontással), PC Card csatlakozót, Ethhernet csatlakozót és USB 2.0 kaput tartalmaz. Mérete 275x230x25,4 mm, súlya 1,26 kg. A kis masina Japánban már kapható, ára 3742 dollár. A NEC szóvivője elmondta, hogy ’per felhasználó’ bázison az ár alacsonyabb lehet, mint egy vékony kliensé, mert a PC Parafield nem igényli, hogy egy vállalatnál használja a hálózat-rendszert, vagy a központi szervert.
Kulcsszavak: notebook NEC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50