Országos WiFi hálózatot épít a spanyol Telefonica Moviles

Milkovits Gábor, 2005. december 31. 13:27
A spanyol Telefonica Moviles (TM) három hónapon belül le szeretné fedni WiFi vezeték nélküli szélessávú hálózatával az egész ibériai országot, oly módon, hogy hozzáférési pontokat telepít meglévő GSM/UMTS adótornyaira.
A spanyol mobilszolgáltató szerint a hálózat a legnagyobb lesz a világon: a kísérleti WiFi szolgáltatás a február 13-16. között megrendezésre kerülő barcelonai 3GSM Kongresszus idejére indulna be, míg az egész Spanyolországban elérhető üzleti célú megoldást március végére tervezik beüzemelni. Amennyiben sikeres lesz a kezdeményezés, úgy valószínűsíthető, hogy kiterjesztik majd a Telefonica Moviles dél-amerikai és európai leányvállalataira is, amelyek összesen 89 millió előfizetővel rendelkeznek. A cégtől származó hírforrások szerint a 3G/UMTS megoldások egyelőre kedvezőtlen piaci fogadtatása miatt döntöttek az országos WiFi hálózat kiépítése mellett. A befektetést emellett szerintük a rengeteg WiFi-képes eszköz, köztük az utóbbi időben megjelent GSM/WiFi mobiltelefonok piaci jelenléte is indokolja.

Elemzők és más mobilszolgáltatók izgatottan várják a kísérlet eredményét, az ugyanis többféle kockázatot is tartalmaz. Az egyik az, hogy vajon a sokkal gyorsabb új technológiák, például a Wimax várható közeli elterjedésével számolva nem túl kockázatos-e ilyen nagyságrendű WiFi hálózatot építeni. A TM illetékese szerint a WiFi-képes eszközök tömege elegendő bázist biztosít számukra, a Wimax pedig még odébb van, és különben sem lenne túl bonyolult vagy költséges az átállás. A másik gond megoldása már nehezebbnek tűnik: vajon a felhasználók a TM fizetős VoIP szolgáltatását választják-e majd az internetes telefonálásra, amikor olyan, a WiFi hálózathasználati díjon felül ingyenes megoldások is a rendelkezésükre állnak majd, mint például a Skype?

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38