Panasonic DVD-videokamerák – 2006

forrás Prim Online, 2006. január 5. 12:16
2006-ban a Panasonic összesen három új DVD-videokamerát jelentet meg a piacon, melyek felváltják a korábbi, egyszerűsége és kényelmes adattárolási lehetősége révén népszerűvé vált sorozatot. Csúcsmodellünk a VDR-D300, melyben a világon elsőként egyesül a 3CCD- és az O.I.S.-technológia, míg testvérmodelljében, a VDR-D250-esben a 3CCD-rendszer kapott helyet. A sorozat harmadik tagja a VRD-D150, melyet rendkívüli teljesítményű 30-szoros optikai zoommal láttak el.

A DVD-videokamerák iránti kereslet óriási növekedése annak köszönhető, hogy használatuk rendkívül praktikus és egyszerű, mivel a felvételek rögtön az elkészítés után lejátszhatók a különböző DVD-eszközökön. Ezt a remek tulajdonságot most a Panasonic azzal tetézte, hogy fejlett, egyedülálló technológiát alkalmazó 3CCD-rendszerrel, O.I.S. optikai képstabilizátorral, vagy 30-szoros optikai zoommal szerelte fel készülékeit. Ez azzal a pozitív következménnyel járt, hogy ezek a modellek a maguk kategóriájában korábban elképzelhetetlen, bámulatosan magas színvonalú képminőséget kínálnak. Sőt, a kereskedelemben kapható DVD-formátumok sokfélesége ellenére a Panasonicnak a háromféle DVD-formátumra (DVD-RAM/-RW/-R) kiterjedő multiformátum-kompatibilitás révén a felvételek más audio-video eszközökkel, illetve számítógépekkel történő lejátszása ill. további felhasználása területén is sikerült előrelépést tennie.

Mindezekkel a Panasonic ismét újradefiniálja a DVD-s videokamerák szabványait, hibátlan minőségű képet és egyszerű használatot kínálva.

A még jobb képminőség érdekében…


3CCD (D300, D250)

A kamerák CCD-je (Charge-Coupled Device, töltéscsatolt eszköz) kritikus szerepet tölt be a képminőség biztosításában. Ezért döntött úgy a Panasonic, hogy készülékeibe a professzionális videokameráknál alkalmazott 3CCD-rendszert építi be. Ez a megoldás 30%-kal csökkenti a képzajt, 50%-kal* növeli a vízszintes képfelbontást, és 30%-kal a színárnyalás kifejezését befolyásoló dinamikatartományt, így valósághű, telt színekben pompázó, részletesebb és finoman árnyalt képet eredményez.

* A Panasonic saját összehasonlítása, az 1CCD-s modellekhez viszonyítva

O.I.S. (Optikai képstabilizátor) (D300)


Az O.I.S.-technológia a filmezés közbeni kézremegés kompenzálása révén biztosít tiszta, szemet gyönyörködtető képeket. Működésének lényege, hogy a mozgásérzékelők felmérik a kéz remegésének mértékét és irányát, s egy lineáris motor ennek megfelelően szabályozza az objektívben található O.I.S.-lencseblokk pozícióját. Míg az elektronikus rendszer magán a CCD felületén végzi el a javítást, az optikai képstabilizációs folyamat még a CCD-s képalkotási fázis előtt zajlik le, ezért gyakorlatilag nem okoz semmilyen negatív elváltozást a képen, amellett, hogy a CCD nagyobb felületének kihasználását biztosítja.

Leica Dicomar objektív (D300)

A Leica név az egész világ fotósai számára jól ismert, mint olyan gyártóé, amely kiváló minőségű fényképezőgépeket és objektíveket készít. A Leica Dicomar objektívekben ez a legendás optikai technológia olvad eggyé a Panasonic fejlett digitális technológiájával. A GS500-as ragyogó új optikája 13 komponensből áll, 9 csoportra osztva, és alacsony szórású optikai üveggel csökkenti a megszokottnak mintegy harmadára a kromatikus aberrációt. Összesen 14 lencsefelületet speciális, többrétegű bevonat véd, minimalizálva a zavaró visszatükröződéseket, éles és tiszta, becsillanás- és szellemképmentes felvételeket biztosítva.

* A Leica a Leica Microsystems IR GmbH, a Dicomar pedig a Leica Camera AG bejegyzett márkaneve.

Crystal Engine (D300, D250) és MPEG2-motor


A kamera lelke az eredeti Panasonic Crystal Engine áramkör, amely fejlett rendszerként a három CCD-ről érkező vörös, zöld és kék (RGB) jeleket egyenként dolgozza fel, eltávolítva belőlük a zajt, és javítva a színreprodukció pontosságát. A Crystal Engine képfeldolgozó LSI a 3CCD-s rendszerek tökéletes kiegészítője, mellyel minden 3CCD-s Panasonic modell rendelkezik.

Ehhez járul még a Panasonic MPEG2-es kódoló áramköre, amely nagy precizitású, zajmentes képet garantál még gyorsan mozgó téma esetén is. A  mozgóképek rögzítése VBR- (változtatható bitsebességű) módszerrel történik, így a maximális vízszintes felbontás még a kétszer annyi felvételi időt engedő LP-felvétel esetén is megmarad (megegyezik az SP-üzemmód felbontásával). Ez a korábban alkalmazott LP-módban felvett videók vízszintes felbontásának duplája*.

* A Panasonic saját összehasonlítása, a korábbi DVD-s videokamerákhoz viszonyítva.

30-szoros optikai zoom (D150)


A D150-es harmincszoros nagyítási képességgel rendelkező modell kényelmesen és biztonságosan elfér egy kézben is. A készülék objektíve a kategóriájában legerősebb zoommal, és alacsony torzítási értékkel büszkélkedhet. S mivel a zoom optikai, mind a mozgó-, mind az állóképeket tökéletes szépségében képes megragadni.

Kulcsszavak: kamkorder Panasonic

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14