A technológiai vállalkozásoknak hosszú távú beruházásokban kell gondolkodniuk

forrás Prim Online, 2006. január 21. 09:53
Évtizedekbe telhet, amíg Kínában vagy Indiában teljes körűen kihasználhatóak lesznek azok a lehetőségek, amelyekhez a technológiai vállalkozások már most is nagy reményeket fűznek - derül ki a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikációs (TMT) iparra szakosodott csoportjának új jelentéséből.
"A kínai és indiai piacok kínálta lehetőségek régóta izgalommal töltik el a nyugati technológiai vállalatokat annak reményében, hogy az elkövetkező években az összes többi piac eltörpül majd hozzájuk képest" - mondja Seres Béla, a Deloitte magyarországi pénzügyi tanácsadó részlegének vezetője. "A technológiai vállalkozások vezérigazgatói jelentős nyomás alatt állnak, hogy eredményeket érjenek el ezen a két hatalmas feltörekvő piacon. A lehetőségek azonban komoly kihívásokkal párosulnak."

Mindkét ország lakossága óriási, és az egyre növekvő létszámú középrétegek fokozódó fizetőképes keresletet jelentenek. Kínában a középosztály 2010-re eléri majd a 100 millió embert, túlszárnyalva ezzel a legnagyobb európai ország lakosságát. Indiában a felső középosztály már most meghaladja a 62 milliót. Ezek a tényezők rendkívül jövedelmező és semmiképpen nem figyelmen kívül hagyható potenciális piacot jelentenek a termékek és szolgáltatások számára. Azonban a folyamatos fejlődésnek valószínűleg mindkét országban útját állja majd az erőforrások hiánya (az acéltól a vízig), illetve az árak emelkedése, kezdve az építőanyagokkal és a munkaerővel. Ráadásul, India milliárdos lakossága falvak ezreire oszlik, és nyelvek százai osztják meg, míg az infrastruktúra továbbra is elmaradott.

"A TMT szektor Kínában és Indiában bizonyára gyümölcsöző piacra talál - a növekedés azonban inkább tartósnak és egyenletesnek, mintsem üstökösszerűnek lesz mondható" - tette hozzá Seres. "Ahhoz, hogy a vállalatok sikereket érjenek el ezeken a lehetőségekkel teli piacokon, hosszú távú befektetésekre lesz szükség a helyi tudás és szakértelem kiépítésével. Meg kell érteniük az adott ország sajátosságait, és mérsékelt várakozásokkal, hosszú távra kell előre tekinteniük."

Rövid távon beszállítók; hosszú távon piac

Az egyre fokozódó verseny nyomán a Kínából és Indiából való beszerzések (sourcing) szükségszerűvé - sőt egyes TMT vállalatok esetén elkerülhetetlenné váltak az elmúlt években. Ez rövid távon lehetővé teszi a TMT vállalatok számára a költségek csökkentését a nyereség növelése mellett. A jövőre nézve ezek a vállalatok első kézből szereznek tapasztalatot ezeken az egyre jelentősebbé váló piacokon - olyan tudást, amelynek segítségével kihasználhatják majd azokat a lehetőségeket, amelyek a tulajdonviszonyra vonatkozó korlátozások megszűnése után, illetve a fizetőképes kereslet növekedésével adódnak.

Tévhit, hogy "egy méret jó lesz mindenkire"


A TMT vállalatoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy Kína és India összetett, sokszínű piacok. Annak ellenére, hogy a két országról gyakran esik szó együtt, valójában számos ponton eltérőek, beleértve a nyelvet, kultúrát, irodalmat, vásárlói és vásárlási szokásokat.

A jelentés teljes szövege: "Felkészülten: tanácsok technológiai vállalkozások vezérigazgatói számára 2005-2010-re vonatkozóan"
Kulcsszavak: India Kína

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50