HSDPA laptopok a Delltől és a Lenovótól

Milkovits Gábor, 2006. február 1. 21:13
A múlt héten a Dell, most pedig a Lenovo jelentette be, hogy megállapodást kötött a Vodafone-nal 3G és szélessávú vezeték nélküli HSDPA technológiával felszerelt laptopok forgalmazásáról.
Az alap 3G WCDMA rendszereknél már most jóval nagyobb adatátviteli teljesítményű, 1,4 Mb/s-os HSDPA a várakozások szerint az idén kezd majd szélesebb körben elterjedni, elsőként Nyugat-Európában. Sokan úgy látják, hogy a technológia olcsósága és a mostani mobiltelefonos infrastruktúrákra történő egyszerű telepíthetősége miatt kiszorítja majd a korlátozott lefedettséget biztosító WiFi-t. Igaz persze, hogy sok laptop-gyártó a mobiltelefonos hálózatok (3G, GPRS) relatíve magasabb használati tarifái miatt voksol inkább a sok helyen ingyenes WiFi-re.

A Dell és a Lenovo mindenesetre biztosra igyekszik menni: a két gyártó a 3G és GPRS technológiákkal is kompatibilis HSDPA megoldásokkal látja majd el a noteszgépeket, amelyek a Lenovo részéről első körben ThinkPad T60-as és X60-as készülékek lesznek. A laptopok az év második negyedévétől lesznek kaphatók több európai országban, köztük Franciaországban, Nagy-Britaniiában és Németországban is.
Kulcsszavak: Dell Lenovo notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14