3GSM: Motorola mobilok Windows Media szoftverrel

Milkovits Gábor, 2006. február 13. 20:29
A Motorola a barcelonai 3GSM kiállításon bejelentette, hogy idén olyan új zeneközpontú mobiltelefonokat tervez piacra dobni, amelyeken a Microsoft Windows Media médialejátszó szoftvere fut majd.
A hír azért meglepetés, mert az amerikai mobilcég egy ideje az Apple iTunes szoftverével ellátott készülékeket forgalmaz, márpedig ez nem kompatibilis a Windows Media alkalmazásokkal. Chris White, a gyártó marketingfőnöke úgy nyilatkozott, hogy az idei év második felében minimum egy, maximum három Windows Media zenelejátszós telefont dobnak piacra, ez azonban nem az iTunes készülékek leváltását jelenti, azok ugyanis megmaradnak egy különálló portfólió részeként. White elmondta, hogy a döntés oka meglehetősen egyszerű és logikus: miközben az iPod hordozható lejátszók miatt igen népszerű iTunes jó reklám a cég telefonjainak, a mobilszolgáltatók egy része saját zeneletöltő szolgáltatást szeretne indítani. Ezt az iTunes szoftver nem teszi lehetővé, a Windows Media alkalmazás viszont igen: a Motorola állítólag konkrét megkereséseket kapott emiatt a mobilcégektől.

A háttérben persze valószínűleg több is van a szolgáltatók kívánságainál; tény ugyanis, hogy az iTunes készülékek relatív "ormótlanságuk", az iPod lejátszókénál jóval kisebb memóriájuk, illetve a mobilhálózatról történő közvetlen letöltés lehetőségének hiánya miatt eddig a felhasználók körében sem bizonyultak osztatlanul sikeresnek. A Windows Media-alapú mobilok ez utóbbi problémát mindenképpen orvosolni fogják, a technológia ugyanis elvileg lehetővé teszi az egyszer már pénzért letöltött számoknak a mobilhálózat használatán felül ingyenes megosztását több készülék között. A várható Windows Media telefonokkal kapcsolatban a Motorola egyelőre nem közölt konkrétumokat.
Kulcsszavak: mobiltelefon Motorola 3GSM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36