Nokia: barcelonai bejelentésözön

Kovács Attila, 2006. február 22. 19:08
Dér Attila, a Nokia Magyarország marketing igazgatja ma sajtótájékoztatón ismertette a múlt heti barcelonai 3GSM World Congress idején tett Nokia-bejelentéseket. Közülük azokat ismertetjük, amelyekről a Prím Online eddig nem adott hírt.
A Nokia elnök-vezérigazgatója, Jorma Ollila nyitóbeszédében arról beszélt, hogy miként fejlesztik tovább a multirádiós technológiák a mobilkommunikációt. „Szilárd meggyőződésünk, hogy a ma bemutatott technológiai fejlesztések a gyorsabb, egyszerűbb, és költséghatékonyabb mobilszolgáltatások jövőjének alapját teremtik meg” mondta. „Készülékeink és hálózati megoldásaink a kialakuló rádiótechnológiákkal együtt továbbra is nagyszerű élményt szereznek a felhasználóknak.” Ollila a Nokia 2006-ban várható készülék-eladásairól is szólt. „Várakozásaink szerint a Nokia idén körülbelül 40 millió 3G/WCDMA készüléket ad el. Közel 80 millió beépített zenelejátszóval, és több mint 150 millió beépített FM rádióval rendelkező telefon eladására számítunk.”

A mobil szoftverek terén a Nokia és a Vodafone bejelentette, hogy kiterjesztik az S60 platform piacát. A megegyezés által az S60 sztenderd szoftver platformként szerepel majd a  Vodafone készülék-portfoliójában. Ezáltal a Vodafone képes lesz új szolgáltatások nyújtására, versenyképesebb és még hatékonyabb módon.

A 3G/WCDMA hálózatok területén a Nokia a kicsi és moduláris Nokia Flexi WCDMA bázisállomásának újabb frekvenciasávokon használható változatait mutatta be. 2006 második félévétől a Nokia Flexi WCDMA bázisállomás a 2100 MHz, az 1700 MHz, az 1800 MHz, és az 1700/2100 MHz IMT-2000 frekvenciához is kapható lesz. A berendezés 2007 első félévében többek között a 850 MHz, a 900 MHz, és az 1900 MHz frekvenciasávhoz is elérhető lesz, a későbbiekben pedig a piac igényei szerint jelennek meg újabb változatok.

A mobil-televíziózással kapcsolatosan a Nokia a Sony Ericssonnal kötött együttműködési szándékáról számolt be a DVB-H-képes készülékek interoperabilitásának kifejlesztése, a többféle szolgáltatótól származó mobiltévé-szolgáltatások, és 2006-ban induló próbaüzemek terén. A földi digitális terjesztésű mobil televíziózás technológiájaként mindkét vállalat a DVB-H-t választotta, és tevékenyen részt vesz a folyamatosan zajló szabványosítási munkában és a technológiai fejlesztésben.

Sikeres, áttörés jellegű szerződéseket hozó első éve után a Nokia Services (szolgáltatások) üzleti egysége további növekedésre számít 2006-ban. A Szolgáltatások üzletág segít a szolgáltatóknak helyt állni a kemény versenyben, emellett megfelelő eszközöket biztosít az egyéni kínálat kialakítására és a szolgáltatói tevékenység továbbfejlesztésére. A Nokia 2005 elején alapította meg a Szolgáltatások üzleti egységét azzal a céllal, hogy az új szervezet a Nokia szolgáltatások terén szerzett húszévnyi tapasztalatát kihasználva meglovagolhassa a kibontakozóban lévő üzleti trendet. Az üzleti egység azóta már számos mérföldkövet hagyott maga mögött, többek között:

menedzselt szolgáltatásokról szóló szerződést kötött a Hutchison Essarral, amelynek eredményeképpen a Nokia több mint 600 alkalmazottat vesz át;
tanácsadási és integrációs projekt a China Mobile-lal Guangdongban, a világ egyik legnagyobb mobil böngészőplatformjáért
A TIM Italy a Nokia Integrated Provisioning megoldását választotta az IMS felhasználóhitelesítéshez és eszközkezeléshez
Push to Talk hosztolási szerződést kötött a mobikom Austriával;
Megállapodás a kuvaiti Wataniya Telecom-mal, a Nokia, minden hang- és adatszolgáltatáshoz használt kibővíthető nyílt-szabványú tartalékolási megoldásáról
Nokia Globális Hálózati Megoldások Központot nyitott az indiai Chennai-ban.


A Nokia bemutatta az UMA (licensz nélküli mobil elérés) megoldást. A Nokia egymáshoz közeledő hálózatokhoz készült egységes gerinchálózati megoldásának kulcsfontosságú eleme az UMA technológia, amely a szélessávú és licensz nélküli mobil elérésű technológiák, például a WLAN (WiFi) elérésével mobilitást biztosít a hang-, és adatszolgáltatások felhasználói számára. Az UMA a meglévő beltéri GSM lefedettség kiterjesztése szempontjából is hasznos lehet. A licensz nélküli mobil hozzáférés olyan új technológiát jelent, amely engedélyhez nem kötött, vezeték nélküli technológiákkal, például WLAN-nal vagy Bluetooth-szal egészíti ki a szolgáltatók hálózatát. Az UMA a szolgáltatók és a felhasználók számára egyaránt új lehetőségek sorát kínálja. A fogyasztók a WLAN rádió-hozzáféréssel a jobb minőségű beltéri kapcsolat előnyeit élvezhetik, a szolgáltatók számára pedig az UMA lehetővé teszi, hogy alternatív rádió-hozzáféréssel teljes mértékben kihasználhatják cellás hálózatukat. Az UMA révén költséghatékony módon bővíthető tovább a cellás hálózat olyan otthonokban vagy irodákban, ahol a belső cellás lefedettség kiépítése túl nehéz vagy költséges lenne.

A cég Barcelonában megerősítette, hogy a vezeték nélküli kommunikáció IP-alapú protokollra tér át, ami lehetővé teszi a szolgáltatások hálózatokon átnyúló folytonosságát . A már csomagkapcsolt hangforgalmat lebonyolító cellás hálózatok a 3G fejlődésével nagymértékben kihasználhatják majd a VoIP kínálta lehetőségeket. A VoIP révén a mobilkészülékekkel például WLAN hálózaton keresztül az interneten telefonálhatunk. A többféle rádióhálózatra csatlakozni képes, WLAN funkcióval rendelkező okostelefonok elterjedésével pedig a VoIP a vállalatok, a felhasználók, és a szolgáltatók számára szintén érdekes lehetőséget jelent majd. A VoIP izgalmas műszaki fejlesztéseknek ad teret, új üzleti lehetőségeket rejt, és a meglévő technológiák kihasználásának úttörő módszereit fedi fel.
 
Kulcsszavak: UMTS mobiltelefon Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50