Az első negyedévben emelkedett a Nokia átlagos készülék értékesítési ára

MTI Sajtóadatbank, 2006. április 12. 09:34
A Nokia átlagos telefonkészülék ára az első negyedévben meghaladta a piaci előrejelzést, amit részvényének árfolyama emelkedéssel nyugtázott. Az átlagos értékesítési ár (ASP) a január-március periódusban 103 euró volt, a legmagasabb három negyedév óta, felette a Reuters által végzett felmérés 94-től 101 euróig terjedő tartományának. A Nokia 99 eurós legmagasabb árat várt. Az átlagár emelkedése az olcsó készülékek arányának csökkenését tükrözi a teljes értékesítésben.
A Nokia átalakította termék portfolióját a 2004-eshez képest, amikor piaci részesedése visszaesett az elhibázott termékpolitika miatt. Most viszont forgalmát egyebek között az N-sorozatú multimédiás telefonjai, például N70-es modelljének sikere duzzasztotta fel.

A Nokia részvényének árfolyama 4,1 százalékkal 17,67 euróra szökött fel a kora délutáni órákig, túlszárnyalva az európai technológiai szektorindex teljesítményét. Ilkka Rauvola, az Evli elemzője vételre ajánlja a Nokia részvényét. Azzal magyarázva, hogy a termékpaletta olcsó készülékek felé való eltolódását várta az év végére. "Ha azonban a termékpaletta olcsóbbodása itt megállt, akkor jelentős eredmény növekedés várható a piaci részesedésüket növelő nagy gyártóknál." A világ három legnagyobb telefon gyártója, a Nokia, az amerikai Motorola és a dél-koreai Samsung Electronics piaci részesedése emelkedett a negyedik negyedévben.

Az átlagos ár emelkedése kérdésessé teszi az értékesítési volumen várt mértékű növekedési ütemének megvalósulását. A bejelentés előtt a Reuters által megkérdezett elemzők harmincszázalékos éves bázisú negyedévi értékesítési volumennövekedést jeleztek előre. Az elmúlt hónapban a Nokia éves világpiaci forgalomnövekedésre vonatkozó előrejelzését 15 százalékra, vagy még azt is meghaladó mértékűre emelte a 205-ös 795 milliós bázishoz képest.

A Nokia április 20-án teszi közzé negyedéves beszámolóját teljes terjedelmében.
Kulcsszavak: +mérleg Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36