A várakozásoknál jobban sikerült a Siemens második negyedéve

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 1. 09:38
A legnagyobb német vegyes ipari csoport, a Siemens az elemzői várakozásoknál jobb eredményt jelentett üzleti éve márciussal zárult második negyedéről. Mindazonáltal a növekedés lassulására figyelmeztetett, miközben egy újabb, 1,86 milliárd dollár értékű egészségügyi ágazati felvásárlást is bejelentett.
A cég adózott eredménye 14 százalékkal, 887 millió euróra nőtt a negyedben, elsősorban az erős közel-keleti, a FÁK-országokbeli és ázsiai keresletnek köszönhetően. Üzemi eredménye 8 százalékos emelkedéssel 1,325 milliárd euró lett, 1,303 milliárd eurós elemzői várakozás mellett. Bevételei 21 százalékkal, 21,51 milliárd euróra nőttek.

Az eredmények ismertetése mellett bejelentették, hogy a cég megvásárolja a Los Angeles-i székhelyű Diagnostics Products Corporationt, az in-vitro diagnosztikai eljárások egyik amerikai specialistáját. 1,86 milliárd dollárért, készpénzes ügylet keretében. Az első negyedben a Siemens legeredményesebb egysége az egészségügyi volt, 12,6 százalékos üzemi haszonkulccsal.

A szeptemberrel zárult, legutóbbi üzleti évében a Siemens adózott eredménye 2,248 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 3,405 millióról. Az üzemi eredménye 3,058 milliárd euróra fogyatkozott 3,45 milliárdról, a forgalma 75,445 milliárd euróra nőtt 70,237 milliárdról. Az új megrendelések értéke 83,791 milliárd euróra gyarapodott az előző évi 75,789 milliárdhoz képest.

A cég 813 millió eurós adózott eredményt jelentett üzleti éve decemberrel zárult első negyedéről, 19 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 1,001 milliárdnál, a távközlési és a számítógéprészleg további gyengélkedése miatt. Az eredmény az elemzők jósolta 899 millió eurótól is elmaradt.

Az üzemi eredmény 1,402 milliárd euróra csökkent 1,565 milliárdhoz képest, a forgalom 22 százalékkal 20,7 milliárd euróra nőtt 17 milliárdhoz képest, főleg az erőművi és a szállítóberendezések, valamint az építőipari gépek nagyobb kereslete miatt. A jövőre nézve bíztató, hogy az új megrendelések 31 százalékkal gyarapodtak, 26,8 milliárd euróra. Különösen jó volt az üzletmenet Ázsiában, ott a forgalom 44 százalékkal nőtt, az új megrendelések 70 százalékkal gyarapodtak.

Szeptemberi bejelenése szerint sok ezer munkahelyet készül megszüntetni a cég: a teljes leépítés pontos adatai még a munkavállalókkal és az ágazati szakszervezettel folytatott tárgyalásoktól függnek.

Információtechnológiai szolgáltatócégénél, az SBS-nél a következő két évben 2400 állást szüntetnek meg, a veszteséges ágazat költségeit 2007-ig 1,5 milliárd euróval csökkentik.

Az IG Metall ágazati szakszervezeti szövetség tudomása szerint a Siemens a telephelyek kétharmadának megszüntetését tervezi: 63-ból 41-et készül bezárni. Az SBS-nél bejelentett 2400 fős csökkentésnél főként München és Paderborn érintett. Az IG Metall az álláscsökkentésekre szakszervezeti ellenállást hirdetett. Emellett élesen bírálta, hogy a Siemens a leépítésekre vonatkozó adatokat csak a német választások után hozta nyilvánosságra.

Munkahelycsökkentést jelentett be a Siemens az ugyancsak veszteséges távközlési üzletágánál, a Comnál is, de ott is a végleges számok az IG Metall fémipari szövetséggel és a munkavállalói képviseletekkel folytatott tárgyalásoktól függnek. Szakmai körökben 3-4 ezer munkahely megszüntetéséről tudnak.

Emellett az L&A logisztikai üzletágban is csökkentést terveznek: az 5 ezer főt foglalkoztató értékesítési és ipari részleget külön cégbe szervezik ki, és eladásra vagy partnerségi együttműködésre készítik elő. Október 1-től megszűntetik a teljes L&A részleget, a még megmaradó üzleti részeket más részlegek között osztják el.

Kulcsszavak: +céginfo Siemens

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50