Tekintettel a jövőre: a technológiai fejlődés egyre mélyebben szövi át mindennapi életünket

forrás Prim Online, 2006. május 11. 14:43
A Deloitte tanácsadó cég által a közelmúltban közzétett jelentés szerint 2010-re a technológiai fejlődés észrevétlenül átalakítja az emberek életét, a világon mindenhol növekedni fog a technológiai termékek és szolgáltatások felhasználóinak a száma. A 2010-es évre játszódik le egy csendes forradalom a technológiai innovációnak köszönhetően, a technológiai mellett a telekommunikációs és média szektor is megerősödik. Ennek eredményeként a fogyasztók, a világban mindenhol szélesebb termék- és szolgáltatás palettából választhatnak majd.
Jolyon Barker, a Deloitte Technológia, Média és Telekommunikáció (TMT) munkacsoportjának vezetője ezt a következőképpen fogalmazza meg: "2010-ben egy tipikus nap valószínűleg nem sokban fog különbözni a mai naptól. Nem holografikus tv-t fogunk nézni, nem repülő autóban fogunk munkába járni, mint ahogy a filmek előrevetítik, ugyanakkor a technológia sokkal nagyobb szerepet fog játszani mindennapi életünkben, mint korábban bármikor - az autótól az iskoláig, a nappalitól az irodáig és tulajdonképpen mindenhol a legújabb technológiákat felhasználva éljük majd mindennapjainkat."

"A napjainkban létező technológiák - a mobiltelefonoktól az asztali számítógépekig - változatlanul domináns szerepet fognak játszani, ugyanakkor ezek mellett egyre több kiegészítő eszközt is fogunk használni. Ahogy az összekapcsolhatóság egyre elterjedtebbé és a tartalom egyre digitalizáltabbá válik, gyakorlatilag bárhol, akár utazás közben is hozzá lehet férni a szolgáltatásokhoz és tartalmakhoz.

"A TMT teljesen be fogja hálózni a mindennapjainkat. A munkahely határai elmosódnak, mind társadalmi, mind pedig földrajzi értelemben. Az off-shore társaságok alkalmazása, a távmunka és a virtuális munkacsoportok tovább terjednek, megszokottá válnak. Ennek eredményeként a kommunikáció egyetemesebb lesz, a munka és a magánélet közti határ még inkább eltűnik."

"A kommunikációban alkalmazott eszközök száma exponenciálisan növekszik, bár a fogyasztók továbbra is a számukra legmegfelelőbb, igényeiket legjobban kielégítő termékek szűk csoportját fogják választani. Az e-mail jelentősége, és népszerűsége tovább növekszik, ennek ellenére változatlanul a hangátvitel (ezen belül is a mobil hangátvitel) lesz az árbevétel legjelentősebb forrása. Az évtized végére a föld lakosságának fele használ majd valamilyen telekommunikációs szolgáltatást."

"2010-re az oktatás gyorsan - és esetenként ellentmondásos módon - át fogja venni a technológiai újdonságokat. A digitális táblák, a szülői extranet és a távoktatás általánossá válik, ezzel egyidejűleg azonban a puskázás is egyszerűbb lesz.

"A vezeték nélküli technológiák megkönnyítik a vizsgázó diákok közti kommunikációt; a keresőprogramok fejlődése a plagizálást is elősegíti. Továbbá, az új technológiai alkalmazások, mint például az iskolai, órai munkát kézi számítógépre érkező műsorszórás (podcast), az online jegyzetelés és más elektronikus segédanyagok használata a diákokban azt az érzetet keltheti, hogy nem szükséges a tanórákon részt venni."

"Az oktatás is részben áthelyeződhet egyes új, otthoni eszközökre, különösen a digitális videomagnóra (DVR). A videojáték-szektor tovább növelheti népszerűségét - a szülők körében is! - ha a gyártók konkrét oktatási célt szolgáló játékokat dobnak piacra. A legújabb játékok a testnevelés vagy akár a szellemi tanulás során is használhatók, ugyanis egyre gyakrabban a játékosnak egész testét használnia kell a virtuális karakter irányítása során."

"A figyelemelterelés alternatív eszközei ellenére a televízió továbbra is domináns szerepet fog betölteni a szórakoztatásban, mivel kiváló minőségű, egyre nagyobb plazmaképernyőkön megjelenő, digitális műsorszórással köti le figyelmünket. A személyre szabott (on-demand) televízió és videó népszerűsége is növekedni fog: a műsorok kiválasztása és szórása szintén egyre többféle technológia és eszköz segítségével történik majd. Bár a személyre szabott programok, és az interaktív televíziózás várhatóan nagyobb teret nyer az elkövetkező években, a TV-nézők többsége továbbra is passzív használója lesz az elektronikus médiának."

"Az internet népszerűsége is erősen növekszik majd, idővel egyes piacokon bekövetkezhet, hogy átveszi a televízió vezető helyét a szórakoztatásban. A Deloitte felmérése szerint 2010-ig konszolidálódik az internet szerepe a nagy mennyiségű és egyre bővülő tartalom és szolgáltatások forgalmazási felületeként."

"A technológia felhasználási területeinek egyik fontos fejlődési iránya a biztonság, különös tekintettel az utazásra. Fokozatosan elterjednek az autóvezetést támogató robotrendszerek, amelyek figyelmeztetik a vezetőt az esetleges veszélyekre, és adott esetben - ha a körülmények megkívánják - át is veszik a sofőrtől a kormányzást és fékezést. A kivetített műszerfal (head-up display - HUD) a legfontosabb információkat a szélvédő felületén jeleníti meg, így lehetővé válik, hogy a vezető mindvégig az úton tarthassa a szemét. Az érintésre épülő rendszerek a sofőrök tapintását felhasználva adnak figyelmeztetéseket, sőt akár fel is ébresztik az elbóbiskoló vezetőt. Az autókban elterjed a műholdas navigációs rendszerek hangfelismeréssel történő irányítása, valamint a szövegfelolvasó rendszerek, amelyekkel lehallgathatók az e-mail üzenetek."
Kulcsszavak: jövő

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50