Ismét stabil negyedévet zárt a HP

forrás Prim Online, 2006. május 19. 09:06
A HP nyilvánosságra hozta 2006. április 30-án zárt második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 22,6 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 5 – az árfolyamhatásokat korrigálva pedig 8 – százalékkal magasabb a 2005 második negyedévi értéknél. A HP GAAP szerinti üzemi eredménye 1,7 milliárd dollárt tett ki, GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 51 dollárcent volt a második negyedévben – szemben a 12 hónappal korábbi 33 centtel.
A vállalat nem GAAP szerinti üzemi eredménye 1,8 milliárd dollárt tett ki, nem GAAP szerint számított, korrigált EPS-értéke pedig 54 dollárcent volt a második negyedévben – 2005 második negyedévében 37 cent volt ez az érték. A nem GAAP szerinti korrigált adatok 97 millió dollár (részvényenként 3 cent), elsősorban a megvásárolt immateriális javak amortizációjából eredő, adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót tükröznek. A GAAP szerinti és nem GAAP szerinti pénzügyi adatok csak a vizsgált pénzügyi időszakra nézve tartalmaznak részvényalapú kompenzációs kiadásokat.

„Ismét stabil negyedévet tudhatunk magunk mögött” – nyilatkozta Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója. „Árbevételünk és nyereséghányadunk is nőtt, működési cash flownk értéke pedig rekordszintet ért el. Mindemellett sikerült továbbra is stratégiánk végrehajtására összpontosítanunk, és újabb befektetésekkel alapoztuk meg cégünk tartós sikerét.”

Régió szerinti megoszlásban az alábbiak szerint alakult a HP árbevétele 2005 és 2006 második negyedéve között: Észak-, Közép- és Dél-Amerika – 10 százalékos növekedés 9,7 milliárd dollárra; EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) – 2 százalékos csökkenés 9,0 milliárd dollárra; Ázsia és a csendes-óceáni térség – 7 százalékos növekedés 3,9 milliárd dollárra. Az árfolyamhatásokat korrigálva az EMEA-régióban 6, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig 10 százalékkal nőtt a HP árbevétele 2005 második negyedéve óta.

Személyi Számítógépes Rendszerek (PSG)


A PSG divízió 7 milliárd dolláros árbevétele 10 százalékkal, értékesítési volumene pedig 16 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi értéket. Az asztali és a noteszgépek forgalma 1 illetve 27 százalékkal élénkült az előző év megfelelő adatához képest. Az üzleti klienseszközöknél 3, az otthoniaknál pedig 24 százalékos forgalomjavulás mutatkozott 2005 második negyedéve óta. A Személyi Rendszerek divízió 248 millió dollár üzemi eredményt ért el (az árbevétel 3,6 százaléka) – szemben az egy évvel ezelőtti 147 millió dollárral (az árbevétel 2,3 százaléka).

Nyomtatás és Képalkotás (IPG)

Az IPG divízió 6,7 milliárd dolláros második negyedévi árbevétele 5 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi adathoz képest. A kellékanyagokból származó árbevétel 10, míg az üzleti hardvereszközök forgalma 4 százalékkal emelkedett az előző év megfelelő időszaka óta. Az otthoni hardverek árbevétele ugyanakkor 8 százalékkal csökkent. A húzótermékek továbbra is jól szerepeltek: a színes lézernyomtatók értékesítési darabszáma 38, a nyomtató-alapú többfunkciós (MFP) eszközöké pedig 44 százalékkal nőtt. A HP Indigo Press nyomdai rendszerek kinyomtatott oldalmennyisége 42 százalékkal haladta meg az előző év második negyedévére jellemző szintet. Az 1,0 milliárd dolláros üzemi eredmény (az árbevétel 15,5 százaléka) is magasabb volt, mint egy évvel korábban (814 millió dollár, az árbevétel 12,7 százaléka).

Nagyvállalati Tárolórendszerek és Szerverek (ESS)

Az ESS divízió 4,3 milliárd dollár árbevételről számolt be a második negyedévben – 2 százalékkal többről, mint egy évvel korábban. Az iparági szabványos szerverekből származó árbevétel 4 százalékkal, a pengeszerverek (blade) forgalma pedig 60 százalékkal bővült 2005 második negyedéve óta. A hálózati tárolók esetében 8 százalékos árbevétel-növekedésről számolt be az ESS. Ezen a területen továbbra is népszerűek voltak a külső tárolótömbök: a felső kategóriás XP-tárolók eladásából 8, a középkategóriás EVA termékcsaládokéból pedig 46 százalékkal több bevétel keletkezett. Az üzletileg kritikus rendszerek forgalma 7 százalékkal visszaesett. Ezen belül a PA-RISC és az Alpha rendszerek lanyhább eladásai ellensúlyozták a HP Integrity szerverek árbevételének 93 százalékos növekedését. A Nagyvállalati Tárolórendszerek és Szerverek divízió 322 millió dollár üzemi nyereséget jelentett a második negyedévre – ez az árbevétel 7,5 százalékának felel meg, és növekedést mutat az előző év hasonló időszakának 180 millió dolláros értékéhez (az árbevétel 4,3 százaléka) képest.

HP Szolgáltatások (HPS)


A HP Szolgáltatások értékesítési árbevétele 2 százalékkal, 3,9 milliárd dollárra csökkent. A technológiai szolgáltatások 4, a tanácsadási és integrációs szolgáltatások pedig 2 százalékkal kevesebb árbevételt generáltak, mint egy évvel korábban, míg az üzemeltetési szolgáltatások forgalma 2 százalékkal nőtt. Az üzletág 345 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 8,9 százalékát tette ki – és meghaladta az egy évvel korábbi 292 millió dolláros szintet (az árbevétel 7,3 százaléka).

Szoftverek


A HP Szoftverüzletága 330 millió dollár árbevételt ért el a vizsgált három hónapban. Ez az összeg 20 százalékkal múlja felül a 2005 második negyedévére jellemző értéket. A HP OpenView szoftverek eladásából 25, a HP OpenCall szoftverek értékesítéséből pedig 11 százalékkal több árbevétel keletkezett, mint egy évvel ezelőtt. Az OpenView növekedése a Peregrin Systems nemrégiben végrehajtott akvizíciója nyomán indult tartós lendületnek köszönhető, mivel a cég felvásárlása fontos eszközgazdálkodási és szolgáltatásfelügyeleti komponensekkel gazdagította a HP OpenView portfóliót. Az üzemi eredmény 3 millió dollár volt (az árbevétel 0,9 százaléka) – szemben az egy évvel korábbi 2 millió dollár üzemi veszteséggel.

Finanszírozási Szolgáltatások (HPFS)


A szervezet 518 millió dolláros árbevétele 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A finanszírozási volumen 14 százalékkal csökkent, míg a nettó eszközállomány 1 százalékkal bővült 2005 második negyedéve óta. Az üzemi eredmény 39 millió dollár volt a második negyedévben – ez az árbevétel 7,5 százalékának felel meg, és kevesebb az egy évvel korábbi 58 millió dolláros értéknél (az árbevétel 10,7 százaléka).

Eszközgazdálkodás


A HP 6,8 milliárd dolláros készletszinttel zárta a negyedévet – ez 37 millió és 304 millió dollárral több az előző negyedévi illetve 12 hónappal ezelőtti értéknél. A vevőkövetelések 9,8 milliárd dolláros állománya 1 milliárd és 517 millió dollárral magasabb, mint az előző negyedévben illetve egy évvel korábban. A vállalat második negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 226 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 1,3 milliárd dollár értékben mintegy 40 millió papírt vásárolt vissza részvényeseitől. Ezen túlmenően mintegy 7 millió dollár értékben jutott törzsrészvényekhez az előre fizetett változó részvényvásárlási program keretében. A HP 14,1 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 14,0 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, 12 millió dollár rövid, és 18 millió dollár hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet.

Jövőbeni kilátások

A HP 21,75 milliárd dollár körüli árbevételre számít a 2006. pénzügyi év harmadik negyedévében. A teljes pénzügyi évre várt 91,0 milliárd dolláros árbevétel összhangban áll az elemzői konszenzuson alapuló becsléssel.

A GAAP szerinti EPS-becslés 41-44 cent, a nem GAAP szerinti EPS-becslés pedig 45-48 cent a harmadik negyedévre. A nem GAAP szerinti EPS-becslés nem veszi figyelembe a részvényenként mintegy 4 cent, beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő, adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót. A GAAP és nem GAAP szerint számított korrigált EPS harmadik negyedévre becsült értéke 3 cent részvényalapú kompenzációs kiadást tartalmaz.

A GAAP szerinti korrigált EPS teljes évre vonatkozó becsült értéke 1,87-1,91 dollár, a teljes évre vetített nem GAAP szerinti EPS-becslés pedig 2,04-2,08 dollár. A nem GAAP szerinti teljes évre becsült EPS-érték figyelmen kívül hagyja a részvényenként mintegy 17 cent, beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő, adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót. A teljes 2006-os pénzügyi évre vetített GAAP szerinti és nem GAAP szerinti EPS-becslés is tartalmaz 13 cent részvényalapú kompenzációs kiadást.

A HP negyedéves pénzügyi eredményeiről a vállalat „Befektetői kapcsolatok” weboldalán, a www.hp.com/hpinfo/investor/ címen olvashatók további részletek, ahonnan további pénzügyi elemzések, valamint az eredményeket bemutató prezentációk is letölthetők.

A HP 2006 második negyedévi eredményeit bejelentő konferenciahívás anyaga audio webcast formájában elérhető a www.hp.com/hpinfo/investor/financials/quarters/2006/q2webcast.html címen.
Kulcsszavak: +céginfo HPQ

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

A világ top 50 EdTech vállalata között a Xeropan

Komoly szakmai kritériumok alapján választotta ki a világ 250 legjobb EdTech cégét a TIME magazin és a Statista. A hétezer cégből két pillérre – a pénzügyi erősségre és az iparági hatásra – épülő pontrendszer alapján állították össze a listát, amelyen a magyar Xeropan az előkelő 35. helyet szerezte meg, az európai cégek között pedig a 11. lett és egyben az egyetlen magyar vállalat a nemzetközi ranglistában.

2024. május 3. 21:17

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 3. 20:01

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

A Xiaomi megerősítette a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 17:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55