Dell: vállalati felelősség és célok

forrás Prim Online, 2006. június 4. 10:11
A Dell ismertette azon tervét, miszerint az ügyfelektől visszavásárolt termékek mennyiségét a 2009-es év végéig meg kívánja háromszorozni, illetve tájékoztatott éves fenntarthatósági beszámolójáról, mely körvonalazza jelenlegi fejlődését és jövőbeli céljait a vállalati felelősség területén. A beszámolóban egyéb célokat is részletez, beleértve a vállalat környezetvédelmi terveit és elkötelezettségét a munkahelyi színvonal emelése mellett a vállalat globális ellátási láncában.
A 2006-os évre körvonalazott célok a következők:

§    Új beszállítói vizsgálati eszköz bevezetése, amely biztosítja a megfelelő munkahelyi gyakorlatokat az egész vállalati ellátásláncban
§    Az Európai Uniós irányelv globális teljesítése a veszélyes anyagok használatának korlátozása területén (Global compliance with the European Union’s Restriction on the use of Hazrdous Substances (RoHS) directive)
§    Javított energia hatékonyság a termék kivitelezésén és továbbfejlesztésén keresztül
§    A visszavásárolt számítógépek számának megháromszorozása a 2009-es év végéig, valamint azok helyreállítása és újrahasznosítása

A vállalat nemrégiben lezárt pénzügyi évében a főbb eredmények a következők voltak:

§    A vállalat első, nagy forgalmú, RoHS által megfelelt asztali számítógép alaplapjának a bevezetése. A Dell túlszárnyalta korábban kitűzött céljait, mivel az alaplapokból több mint 3 milliót szállított negyedévenként a 2005-ös év negyedik negyedévéig
§    36.1 millió kg (közel 40.000 tonna) termék visszavásárlása ügyfelektől és vállalatoktól újrahasznosítás és újrafelhasználás céljából. A mennyiség több mint felét az ügyfelektől veszik vissza, beleértve a Dell ügyfelektől visszavásárolt termékeket, amelynek a mennyisége 72 százalékkal nőtt a 2005-ös pénzügyi évre
§    A Dell Beszállítói Önértékelési Kérdőív kitöltése a célzott beszállítók 90 százaléka által, mely túllépte a kitűzött célt, vagyis a kérdőívnek a célcsoport 50 %-a általi kitöltését

Környezeti terv

A Dell újra megerősítette kötelezettségvállalását, miszerint világszerte forgalmazott termékei megfelelnek az RoHS irányelv által megfogalmazott követelményeknek, és az általa szabott irányelv júliusi határidejének az Európai Unióban forgalmazott termékei esetén. Ezalatt, 2005-ben a Dell több mint 180 százalékkal túlszárnyalta előre kitűzött célját, hogy 3 millió RoHS-szabványnak megfelelő, vezeték nélküli asztali számítógép alaplapot szállít ügyfeleinek.

A Dell továbbra is engedélyezi az energiafelhasználás-menedzsment tulajdonságokat az asztali számítógépeken és a notebook-okon, azzal a céllal, hogy az ügyfeleknek növeli az energiamegtakarítás lehetőségét. A Dell elkezdte ajánlani PowerEdge ä és PowerEdge SC szervereket Enhanced Intel Ò SpeedStep Ò (EIST) képességgel rendelkező processzorokkal bizonyos konfigurációkban 2005-ben, hogy csökkentsék a teljes teljesítményfogyasztást. A Dell becslése szerint a 2006-ban szállított PowerEdge és PowerEdge SC szerverek 7 százaléka EIST tulajdonságokkal engedélyezve lettek kialakítva, biztosítva ezzel az ügyfelek részére átlagosan 25 százalékos teljesítményfogyasztás megtakarítását.

Eszköz-helyreállító szolgáltatások (ARS)


    Dell növelte az ügyfelektől újrafelhasználásra és újrahasznosításra visszavásárolt termékek számát, súlyban mérve 72 százalékkal többet sikerült visszavásárolnia 2005-ben. A Dell célja 125 millió kg fokozatos visszavásárlása a 2009-es év végéig, közel háromszor nagyobb mennyiségé, mint amennyit az idén elért.
    A Dell idén elindította ügyfél visszavásárlási szolgáltatását Latin-Amerikában és Kínában is. A további eszköz visszavásárlási programok tervezett elindítása segít abban, hogy a vállalat elérje kitűzött céljait.

A Dell környezetvédelmi kezdeményezéseiről és az új fenntarthatósági jelentés másolata megtalálható a www.dell.con/environment honlapon. Emellett a Dell globális vállalati felelősség terén megfogalmazott erőfeszítéseiről információkat a www.dell.com/commitment címen talál.

Magyarországi aktivitás

Az EU-s direktívák 2004-ben beépültek a magyar jogrendbe, megszülettek azok a jogszabályok, melyek az elektromos és elektronikai berendezések hulladékkezelését is szabályozzák. 2005. év elejétől a termékdíjköteles termékek körét kiterjesztették az elektromos és elektronikai berendezésekre is. 2005. augusztus 13. napjától minden vállalkozásnak más kötelezettségek mellett gondoskodnia kell arról, hogy ügyfelei, vásárlói a hulladékkezelés módjáról megfelelő tájékoztatást kapjanak. Ezen túl a gyártóknak minden, általuk forgalmazott terméket saját azonosítójukkal kell ellátni, hogy majd a jövőben e termékek hulladékának kezeléséről megfelelően tudjanak gondoskodni. A cégeknek széleskörű kötelezettségei kiterjednek többek között a hulladékok begyűjtésére, ártalmatlanítására, hasznosítására. A jogszabályi előírások értelmében például az előző évi forgalmazott mennyiségre vonatkoztatva a begyűjtési arány az információs (IT) és távközlési berendezések esetén évről-évre a következőképpen alakul; 2005-ben 9%, 2006-ban 17%, 2007-ben 26%, 2008-ban 35%.

A Dell magyarországi forgalmazói, mint például a HUMANsoft Kft. és HRP Hungary Kft. megtették a szükséges intézkedéseket, annak érdekében, hogy eleget tegyenek a jogszabályi előírásoknak.

A HUMANsoft Kft. visszavételi, begyűjtési, ártalmatlanítási, hasznosítási kötelezettségeit szerződött partnere, egy koordináló szervezet bevonásával teljesíti. Az Ügyfelek tájékoztatása hírlevélben, illetve a termékek mellé csatolt garancialevélen történik. A munkatársak természetesen szükség szerint közreműködnek abban, hogy a vásárlók által összegyűjtött, illetve a felhalmozódott elektronikai hulladékok elszállítása zökkenőmentes legyen. A megfelelő információáramlást és a problémamentes elszállítást egy adatlap szolgálja, melyen rögzítésre kerül az elszállítandó hulladék mennyiségi és minőségi adatai. A hulladékok tényleges elszállítását, feldolgozását és hasznosítását a koordináló szervezet partnerei végzik.

A HRP Hungary Kft. a termékeken elhelyezett forgalmazói címke segítségével és a weboldalán keresztül informálja a vevőket. Országos viszonteladói hálózata bármelyik telephelyén le lehet adni az elektronikai hulladékot, amelyet a HRP Hungary Kft.-vel szerződött koordináló szervezet partnerei szállítanak el. Az újrahasznosítás további lépéseit a koordináló szervezet végzi a törvényi előírásoknak megfelelő mennyiségben és színvonalon.

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50