A Siemens harmadik negyedéve: gyors fejlődés

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 28. 11:09
A legnagyobb német vegyes ipari csoport, a Siemens  - gépgyártásban és elektronikában Európában is a legnagyobb a forgalmat tekintve - csütörtökön 792 millió eurós adózott eredményt jelentett az üzleti éve júniussal zárult harmadik negyedéről, több mint kétszer nagyobbat az egy évvel korábbi 389 milliónál. A folytatódó tevékenységekből 30 százalékkal nőtt az adózott eredmény.
A gyorsuló javulást a cégnél az átszervezésnek, egyebek közt a mobiltelefon-gyártó részleg eladásának és az új partnerségeknek tulajdonították, amelyekkel új, ígéretes területeket akarnak meghódítani, amilyen az orvosi berendezések piaca vagy az interneten keresztüli televíziózás és a szupergyors UMTS-szolgáltatás.

Az üzemi eredmény, 1,278 milliárd euró, 32 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 971 milliót. A forgalom, 21,173 milliárd euró, 14 százalékkal lett több az egy évvel azelőtti 18,583 milliárdnál. Az új megrendelések értéke, 22,442 milliárd euró, szintén 14 százalékkal volt több az egy évvel korábbi 19,764 milliárdnál. A növekedést erősen támogatta az erőművi és a szállítóberendezések, valamint az építőipari gépek nagyobb kereslete. Igen dicsérik az ázsiai piacokat.

Ezzel az üzleti év első háromnegyedében az adózott eredmény 2,492 milliárd euróra gyarapodott az egy évvel azelőtti 2,171 milliárdhoz képest, az üzemi eredmény 4,005 milliárdra nőtt 3,761 milliárdhoz képest, a forgalom 63,402 milliárdra javult 53,339 milliárdhoz képest, az új megrendelések 73,643 milliárdra ugrottak fel 60,195 milliárd euróhoz képest.

Június végén a cégnek 162 ezer alkalmazottja volt Németországban az előző üzleti év végi, azaz szeptember végi 165 ezer helyett, külföldön ellenben 313 ezerre nőtt a létszám 296 ezerről.

A harmadik üzleti negyedévben a távközlési részleg 1 százalékkal növelte bevételét és 5 százalékkal az új megrendeléseit.

Az automatizálási és vezérlő-berendezések üzletága 28 százalékkal emelte bevételeit és 32 százalékkal az új megrendeléseit, és rekord profitot ért el, 19 százalékos többlettel az egy évvel korábbihoz képest.

Az építő-berendezések részlegében közel megkétszereződött a profit, a forgalom 4 százalékkal nőtt, az új megrendelések azonban szinten maradtak.

Az erőművi berendezések forgalma 25 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de az új megrendelések kissé visszaestek.

Az egészségügyi berendezések részlege az egyik legtöbbel, 233 millió euróval járult hozzá a negyedévi adózott eredményhez, de forgalma kissé csökkent. Az új megrendelései kis mértékben tovább javultak.

Június végén közölték, hogy a Siemens 4,2 milliárd euróért megveszi a Bayer gyógyszergyár diagnosztikai és laboratóriumi berendezéseket gyártó részlegét. Az ügylet illeszkedik a Siemens vezetőinek elképzelésébe, hogy - mint mondták - létrehozzák a világ első számú integrált diagnosztikai vállalatát. E terjeszkedéssel a Siemens mindenesetre erős versenyt támaszt a holland Philips elektronikai gyártónak, amely hasonló célra törekszik. A Siemens tavaly márciusban már megvette az amerikai CTI Molecular Imaging Inc-t egymilliárd dollárért, majd idén áprilisban a szintén amerikai Diagnostics Products Corp.-t, 1,86 milliárd dollárért.

Ugyancsak júniusban közölték, hogy a finn Nokia és a Siemens egyesíti a távközlési hálózatiberendezés-gyártását. A Wall Street Journal 31,6 milliárd dollárra tette az ügylet értékét. Az új, közös termelőegység 50-50 százalékos tulajdonban lesz, finnországi székhellyel, és igazgatótanácsában a többség a Nokia képviselőié lesz. Az egyesítés ötletét - és a verseny szempontjából a szükségességét - a francia Alcatel és az amerikai Lucent Technologies áprilisban bejelentett egyesítése adta. A kutatás-fejlesztés párhuzamosságainak megszüntetése évi 1,5 milliárd eurót takaríthat meg a Nokiának és a Siemensnek 2010-ig, közölték a cégeknél. A két részleg együttes forgalma tavaly 15,8 milliárd euró volt.

Tavaly októberben a Siemens eladta mobiltelefon-gyártását a tajvani BenQ Mobile-nak, amely novemberben Magyarországon is megkezdte a gyártást.

Szeptemberi bejelenése szerint sokezer munkahelyet készül megszüntetni a Siemens.

Információtechnológiai szolgáltatócégénél, az SBS-nél a következő két évben 2400 állást szüntetnek meg, a veszteséges ágazat költségeit 2007-ig 1,5 milliárd euróval csökkentik.

Az IG Metall ágazati szakszervezeti szövetség tudomása szerint a Siemens a telephelyek kétharmadának megszüntetését tervezi: 63-ból 41-et készül bezárni. Az SBS-nél bejelentett 2400 fős csökkentésnél főként München és Paderborn érintett. Az IG Metall az álláscsökkentésekre szakszervezeti ellenállást hirdetett. Emellett élesen bírálta, hogy a Siemens a leépítésekre vonatkozó adatokat csak a német választások után hozta nyilvánosságra.

Munkahelycsökkentést jelentett be a Siemens az ugyancsak veszteséges távközlési üzletágánál, a Comnál is, de ott is a végleges számok az IG Metall fémipari szövetséggel és a munkavállalói képviseletekkel folytatott tárgyalásoktól függnek. Szakmai körökben 3-4 ezer munkahely megszüntetéséről tudnak.

Emellett az L&A logisztikai üzletágban is csökkentést terveznek: az 5 ezer főt foglalkoztató értékesítési és ipari részleget külön cégbe szervezik ki, és eladásra vagy partnerségi együttműködésre készítik elő. Október 1-től megszűntetik a teljes L&A részleget, a még megmaradó üzleti részeket más részlegek között osztják el.

A szeptemberrel zárult, legutóbbi üzleti évében a Siemens adózott eredménye 2,248 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 3,405 millióról. Az üzemi eredménye 3,058 milliárd euróra fogyatkozott 3,45 milliárdról, a forgalma 75,445 milliárd euróra nőtt 70,237 milliárdról. Az új megrendelések értéke 83,791 milliárd euróra gyarapodott az előző évi 75,789 milliárdhoz képest.
Kulcsszavak: +céginfo Siemens

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50