Több mint 4 millió noteszgép-akkumulátort hív vissza a Dell

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 15. 18:00
A Dell bejelentette, hogy összesen mintegy 4,1 millió eladott noteszgépének akkumulátorát cseréli ki a fogyasztók kérésére, tűzveszélyességi okokból.
Az intézkedés az eddigi legnagyobb szabású termékvisszahívás a Dell 22 éves történetében. A vezető PC-gyártó szerint a Sony által gyártott lítium-ion akkumulátorok ritka esetben úgy túlmelegedhetnek, hogy füstölnek és akár lángra is kapnak. Ilyen esetekről valóban többször is beszámolt a sajtó az utóbbi időben.

Michael Dell, a vállalat elnöke úgy nyilatkozott; meg vannak győződve arról, hogy a Sony időközben már megtette a megfelelő intézkedéseket, és a gyártási folyamatban mostanra kiküszöbölte a problémát. Hozzátette, hogy továbbra is számítanak az elektronikai óriásra, mint akkumulátoraik egyik megbízható beszállítójára. A szóban forgó típusba tartozó Sony akkumulátorok más számítógépgyártók, például az Apple és a HP készülékeiben is megtalálhatók. Előbbi illetékese úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják a problémát, míg a Hewlett-Packard hivatalos álláspontja szerint őket nem érinti a Dell visszahívási akciója. A meghibásodásokról minden, összesen hat alkalommal a Dell laptopokkal összefüggésben számoltak be, és maga a Sony is szóvivője is megerősítette, hogy az esetek valószínűleg csak a Dell készülékeihez szállított akkumulátorok és a hozzájuk tartozó speciális töltőrendszerek együttes hibájával magyarázhatók. A Dell részéről emellett siettek kijelenteni, hogy a saját márkajelzésükkel ellátott akkuk mentesek az ilyen típusú meghibásodástól. Az esetlegesen problémát okozó eszközök a 2004 áprilisa után forgalomba hozott Latitude, Inspiron és Precision modellekbe kerültek beszerelésre.

A Sony kifejezte szándékát, hogy megosztozik a Dell-lel a visszahívás költségein. Mindkét vállalat bízik abban, hogy a hibaesetek viszonylag alacsony száma miatt csak kevesen kérik majd a cserét, így annak pénzügyi vonzata sem lesz számottevő.
Kulcsszavak: Dell notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55