Alkotmányellenesen épülnek a mobiladótornyok? - Dönt az Ab

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 2. 08:05
A mobiltelefon-hálózat kialakításához szükséges átjátszó- és adótornyok építésével, telepítésével kapcsolatos határozatát ismerteti kedden az Alkotmánybíróság (Ab).
Az elektronikus hírközlésről és távközlésről szóló törvények alkotmányosságát csaknem kétszáz indítványozó azért vitatta, mert a szabályozás lehetővé teszi a távbeszélő eszközök kényszerrel való létesítését, ez pedig a tulajdonhoz való jog sérelmével jár - olvasható egy az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

Az indítványozók szerint a jogalkotó helytelenül járt el, amikor lehetőséget adott a kisajátításra, kisajátításnak ugyanis csak közérdekből és kivételesen van helye, a mobiltelefon-hálózat kiépítése azonban nem tekinthető közérdekűnek.

A jogszabály paragrafusainak alkotmányellenességét indítványozók úgy vélik, jelenleg nem tekinthető tisztázottnak, hogy milyen kockázatot jelentenek az egyes távközlési berendezések az egészségre, ezért fontos, hogy a tulajdonos maga döntsön arról, vállalja-e az ilyen eszközök elhelyezésével járó esetleges veszélyeket. Ennek korlátozásával az egészséges környezethez való jog sérelme is megvalósul - tették hozzá az indítványozók.
Kulcsszavak: jog mobilhálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50