Új Nokia mobilok: N95, N91, N73, N70, 5300 XpressMusic

Kovács Attila, 2006. október 12. 14:58
A Nokia Magyarország mai sajtótájékoztatóján öt új készüléket mutattak be a sajtó képviselőinek. Greig Williams ügyvezető igazgató multimédiás számítógépként jellemezte az új Nokia N95-öt, kiemelve, hogy az eddig 10 millió eladást elért N Series készülékeket - cég felmérése szerint - potenciálisan 200 millió ember használhatja a Földön. Dankovics Tamás mutatta be használat közbedn az N95, N91, N73, N70 és az 5300 XpressMusic típusszámú új mobilkészüléket.
A Nokia N95 egy minden-egyben multimédiás számítógép, eddig sosem látott, két irányban elcsúsztatható kialakítással, beépített GPS funkcióval, öt megapixeles kamerával, és a nagy sebességű mobilhálózatok támogatásával. A készülékkel bármikor egyszerűbben nézhetünk és rögzíthetünk videofelvételeket, hallgathatunk dalokat, készíthetünk jó minőségű fényképeket, szörfözhetünk az Interneten, vagy ellenőrizhetjük e-mail postafiókunkat.

A két irányban elcsúsztatható kialakításnak köszönhetően egyszerűen válthatunk a különböző üzemmódok között, tehát például a térkép nézegetéséről egy csúsztatással átléphetünk a videonézésre. A numerikus billentyűzet a készülék egyik végéről tűnik elő, míg a oldalon kicsúszó, különálló médiagombok használatakor a teljes kijelző fekvő helyzetű képernyővé alakul. A Nokia N95 kidolgozott háromdimenziós grafikákat megjelenítő, varázslatos új felhasználói felületén ösztönösen megtalálhatjuk a kívánt szolgáltatást vagy funkciót.

A pár gombnyomással elérhető, beépített GPS-sel minden eddiginél könnyebben megtalálhatjuk térkép segítségével a helyes útvonalat. A Maps alkalmazás több mint száz ország (többek között Magyarország) térképét tartalmazza, így a felhasználó felfedezheti a világot, megnézhet konkrét útvonalakat, vagy rákereshet egyes szolgáltatásokra, például éttermekre vagy szállodákra. Az alkalmazás több mint 15 millió látnivalót is tartalmaz. Az alkalmazás további szolgáltatásokkal, például városkalauzzal vagy hangos navigációval bővíthető.

Az öt megapixeles kamera Carl Zeiss lencséjével nyomtatható minőségben fényképezhetünk, és DVD-szerű videofelvételeket készíthetünk. A fényképeket és a filmeket a készülék TV-out kimenetének a Universal Plug ’n’ Play (UPnP) hálózat támogatásának köszönhetően kompatibilis televízión is megnézhetjük.

A nagy sebességű letöltés csomagkapcsolt hozzáféréssel (HSDPA) hálózatokra tervezett, és a WLAN, EDGE, és WCDMA hálózatokat támogató Nokia N95 a lehető legnagyobb lefedettséget és adatsebességet biztosítja, bárhol is legyünk. Az internet böngészését, az e-mailek olvasását, a videofelvételek streaming letöltését, vagy a nagy fájlok letöltését tízszer olyan gyorsan végezhetjük el, mint 3G-n.

Az N95 a nagy 2,6 hüvelykes, 16 millió színárnyalatot megjelenítő QVGA kijelzővel, háromdimenziós grafikákkal, háromdimenziós hanghatást keltő, beépített sztereó hangszórókkal, normál 3,5 mm-es audiobemenetttel, az egyszerű adatátvitel érdekében biztosított kompatibilis microSD-kártyával és a mini USB támogatással is rendelkezik. Az internetböngésző új szolgáltatásai között beúszó eszköztárat, jelszókezelőt, és automatikus szövegbeírást találhatunk, emellett az Atomot és az automatikus frissítést támogató web feed-ek is szerepelnek az újdonságok között.

Az N95 a Symbian operációs rendszeren futó, világszerte piacvezető S60 szoftveren alapul, így a készüléket a kompatibilis alkalmazások széles skálájával alakíthatjuk át ízlésünknek megfelelően. A Nokia N95-re letölthető alkalmazások kínálatában játékok, navigációs, szórakoztató, hatékonyság-növelő és kreatív alkalmazások szerepelnek.
A készülék várhatóan 2007 első negyedévében jelenik meg az üzletekben, támogatások nélküli kiskereskedelmi ára pedig 550 euró körül mozog majd.

A Nokia N70 Music Edition, a Nokia N73 Music Edition, és a Nokia N91 8 GB készülék tartpozik az új, fekete megjelenésű Nokia Nseries Music Range-hez.A készülékek legfontosabb extrái között szerepelnek a külön zene-vezérlőgombok, az egyszerű szinkronizálást és a számok kezelését megoldó Nokia PC Suite és új szoftverek, valamint nagyobb tárkapacitás – a Nokia N91 8 GB valódi élesre töltött zenegép.

Az N70 Music Edition, az N73 Music Edition, és az N91 8 GB készülékek nagyobb memóriával is rendelkeznek a kihagyhatatlan számok tárolására: az N70 1 GB, az N73 2 GB, az N91 pedig 8 GB tárhellyel bír. A világszerte két legismertebb zeneformátumot, az MP3-at és az AAC-t támogató készülékek előtt nem maradhat szám ismeretlen. A még jobb hangminőség érdekében a normál 3,5 mm-es, sztereó csatlakozóval rendelkező, kiváló minőségű kompatibilis fülhallgatót használhatunk a készülékekkel.A mobilzene határait olyan további szolgáltatások tolják ki, mint a podcasting, a rádióállomás-listával és vizuális rádióval felszerelt sztereó FM rádió, és a Music Recommenders.

Nokia N91 8 GB: Wurlitzer a zsebben

Az emblematikus Nokia N91 (8 GB) készüléken külön zenegombok, a készülékkel járó, a zenéhez készült, távirányítós fülhallgató, a szinkronizálás lehetősége a Windows Media Playerrel, és a Bluetooth kapcsolat támogatása a Nokia Nseries Music Range többi elengedhetetlen funkciója járul.

Nokia N73 Music Edition: a digitális és az audio találkozása

A Nokia N73 Music Edition multimédiás számítógép akár 2 GB memóriával, a zenei élvezetéhez tervezett, beépített sztereó kihangosítóval, és Windows Media Player-es szinkronizálási lehetőséggel rendelkezhet. Az MP3, AAC, AAC+, eAAC+, és WMA formátumokat támogató készülékkel a felhasználó dönti el, milyen formában másolja át és játssza le a számokat. 3,2 megapixeles (2048 x 1536 képpontos) kamerával, Carl Zeiss lencsével, és autofókusszal is ellátták Nokia N73 Music Edition-t

Nokia N70 Music Edition: Minden-egyben zenelejátszó

A Nokia N70 Music Editionnel akár 1 gigabájtnyi zene is elfér a zsebünkben. A zenét egy sor digitális zenesávval tehetjük egyénivé, a zenefunkciókat pedig a zenegomb lenyomásával közvetlenül elérhetjük. A zenehallgatáshoz használjuk a zenéhez optimalizált, a könnyű hozzáférés érdekében távirányítóval ellátott fülhallgatót! A továbbfejlesztett zenei funkcióknak köszönhetően a kompakt készülék mélyén kiváló teljesítményű multimédia rejlik.

A Nokia N70 Music Edition, a Nokia N73 Music Edition várhatóan 2006 októberében, a Nokia N91 8 GB pedig várhatóan 2006 végén jelenik meg az üzletekben, támogatás nélküli ára pedig a fenti sorrendet követve 350, 450, és 550 euró körül mozog majd.

A Nokia 5300 XpressMusic képviseli a zenetelefonok új sorozatát.

A szétcsúsztatható formájú, akár ezerötszáz dalt magába záró Nokia 5300 XpressMusic zenetelefonnal minden eddiginél egyszerűbben, egyetlen készülékkel a mobilkommunikáció és a mobilzene legjavát kaphatjuk meg. A bemutatóval a Nokia a zenét a középpontba helyező termékeinek sorát bővítette, így a felhasználók előtt páratlan választási lehetőség nyílik meg. A bemutatkozó új termékek heteken belül megjelennek az egyes piacokon. A Nokia 5300 XpressMusic egy 2 GB-os microSD-kártyán akár száz CD-nyi lemezt (mintegy 1500 számot) képes tárolni. A külön zenegomboknak köszönhetően a felhasználók egyszerűen vezérelhetik a zenéket, miközben a többi funkciót, például a szöveges üzenetküldést, a böngészést, vagy a kamerát is használhatják. A még ennél is jobb hangulathoz kedvenc 3,5 mm-es bemenettel rendelkező fejhallgatójukat vagy hangfalaikat a készülék dobozában található adapter segítségével szintén egyszerűen csatlakoztathatják a Nokia 5300 XpressMusic-hoz. A Nokia 5300 XpressMusic normál mikro-USB csatlakozással villámgyorsan átküldi a számítógépre a lemezeket vagy a zenei gyűjteményeket. Utazás közben a felhasználók az AD-42W Nokia vezeték nélküli audio-átjáróval a Nokia 5300 XpressMusic-ról bármilyen zenelejátszóra átküldhetik streaminggel a zenei gyűjteményüket vagy kedvenc válogatásaikat.

A készülékben a legújabb üzenetküldési funkciók is megtalálhatók, emellett egy 1,3 megapixeles kamera is a készülék része. A bejövő hívásokat a nagy felbontású kijelzőn látható videó-csengőhangokkal tehetjük még izgalmasabbá. A Nokia 5300 XpressMusic várható kiskereskedelmi ára adók és támogatás nélkül 250 euró körül mozog majd.
Kulcsszavak: Nokia mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50