A Nokia végre megkezdi az N92 DVB-H tévés telefon forgalmazását

Milkovits Gábor, 2006. november 7. 21:02
A Nokia bejelentette, hogy a nyári tesztelések után heteken belül forgalomba hozza digitális DVB-H tv adások vételére alkalmas első mobiltelefonját, az N92-t.
A még 2005 végén bemutatott készüléket idén nyáron több országban, köztük a németországi foci vb alatt is használták a helyi DVB-H hálózatok tesztelésénél. A Nokia azonban végül úgy döntött, hogy csak a valódi üzleti célú szolgáltatások beindulása után dobja hivatalosan piacra az N92-t, aminek fényében nem véletlen, hogy a készülék először Vietnámban és Indonéziában startol majd. E két távol-keleti országban ugyanis körülbelül egy időben, november vége felé indítják be a DVB-H tv-adásokat, míg az első európai hálózatokat, például Finnországban, december elején helyezik üzembe.

A technológia nincs egyedül a világpiacon, hanem olyanokkal verseng, mint a Dél-Koreában rendkívül elterjedt DMB vagy a MediaFlo. Ráadásképpen egyes országok, például az abszolút úttörő Olaszország olyan tartalomvédelmi megoldásokat alkalmaznak DVB-H hálózatukon, amely nem kompatibilis a Nokia telefonjaival. Mindezek ellenére a mobiltévé jó üzletnek ígérkezik; az Informa piackutató adatai szerint 2010-ig több mint 50 millió DVB-H készüléket fognak értékesíteni világszerte, a szolgáltatók pedig havi 5-10 eurós többletbevételhez juthatnak majd általa felhasználónként. A Nokia N92 várható ára korábbi hírek szerint kártyafüggetlenül mintegy 600 euró.
Kulcsszavak: mobiltelefon Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50