Blu-ray lemezek: 1000%-os forgalomnövekedés Európában

forrás Prim Online, 2007. július 11. 08:39

A Sony Pictures Blu-ray lemez eladásai Európa-szerte 1000 százalékkel megnövekedtek a Playstation 3 (PS3) márciusi bevezetése óta, és július elejére elérték a 180 ezres darabszámot. A Blu-ray lemezek az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Spanyolországban fogytak a legjobban.

Úgy tűnik, a PS3 piacra dobása is a Blu-raynek kedvez: Blu-ray lemezből hétről-hétre többször annyi fogy, mint HD-DVD-ből (2-5-ször annyi). A nagy filmstúdiók megosztottsága is enyhül, a HD-DVD mellett már csak egy stúdió, a Universal tart ki kizárólagosan, a többi stúdió (Sony Pictures, Buena Vista Home Entertainment, 20th Century Fox Home Entertainment, MGM Home Entertainment, Paramount, Warner Home Video, Lionsgate) vagy csak a Blu-Ray-t vagy mindkét formátumot támogatják, ami hosszútávon szintén a Blu-Ray elterjedésének kedvezhet. A stúdiókon kívül olyan nagy elektronikai cégek sorakoztak fel a Blu-ray technológia mögé, mint a Panasonic, Phillips, Samsung, Sony Computer Entertainment és a Sony Electronics.
 
Magyarországon az első Blu-ray korongok tavasszal jelentek meg, ezek közül a legnépszerűbb a legutolsó James Bond mozi, a Casino Royale, valamint a Nagyon vadon című animációs film, melyek alaposan kihasználják az új formátum kínálta lehetőségeket. De többek között olyan sikerfilmek kaphatók még Blu-ray lemezen, mint a a Szellemlovas, a Kettőt találhatsz, A boldogság nyomában, A randiguru, a Gothika, a Motel, a Hét év tibetben és a Sólyom végveszélyben. A SPHE filmek magyarországi kiadója és forgalmazója, a Fórum Home Entertainment jelentős fölénnyel bír a hazai Blu-ray piacon.

A Fórum Home Entertainment az elkövetkezendő félévben számos korábbi sikeres DVD kiadását tervezi Blu-ray formátumban, mint például a Közelebb, a Hazafi, az Egyenesen át, az Ég és föld harcosai, és a Brian élete.  Ezen kívül olyan újdonságok jelennek meg a DVD-kiadással egy időben, mint a Szellemlovas, a Kettőt találhatsz, a Vadidegen, a Pókember 3, a Tor-túra 2, a Motel 2 és az Üres város.

Kulcsszavak: Blu-ray DVD film

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50