Új Pentax Optio M40 és E40 fényképezőgépek

Széles Csongor, 2007. július 13. 13:05

A Pentax két új kompakt digitális fényképezőt mutatott be, az Optio M40 és az Optio E40 modelleket. A 8 megapixeles, ultravékony M40 fém burkolatot, 3x optikai zoomot és 2,5 inches LCD képernyőt kínál az arcfelismerő funkció, a Digital SR képstabilizátor mellett. Az új E40 egy szintén 8 megapixeles, belépő szintű kompakt fényképezőgép, amely szintén rendelkezik a Pentax-féle digitális stabilizátorral és ebben a kategóriában már-már elmaradhatatlan arcfelismerő funkcióval. Az Optio M40 augusztusban kerül a boltokba bruttó 200 dolláros áron, míg az Optio E40-re szeptemberig várni kell. Ennek ára barátságosabb, bruttó ára mindössze 150 dollár lesz.

Pentax Optio M40

Az ultravékony M40 a mindössze 17,78 mm-es karcsúságát egy speciálisan kialakított tölthető akkumulátornak köszönheti. A váz fém burkolata jó benyomást kelt, kevésbé érezzük törékenyek az amúgy eléggé vékonyka fényképezőgépet.

A 8 megapixeles felbontás több mint elég, sőt több képkivágást is lehetővé tesz. A Portré és "Természetes bőrszín" felvétel módok alatt bekapcsolható automatikus arcfelismerő AF/AE funkció komoly plusznak számít, hiszen így nem kell attól félnünk, hogy felvételeinken az emberi arcok elmosódnak. Az expozíció-optimalizálással párosítva pedig a világos háttér előtt álló személyek arca sem lesz kivehetetlenül sötét. A 9 pontos autófókusz manuálisan is állítható. Ezt egészíti ki a Digital SR stabilizáció mód, amely az optimális záridő érdekében egészen ISO 3200-as értékig automatikusan beállítja a szenzor érzékenységét. Bár a kompakt kategóriában az ilyen végletek már teljes felbontáson, ill. nyomtatásra használhatatlan képeket eredményeznek, a képmegosztó oldalakon esetleg még használhatóak. Manuálisan ISO 50-1600 között állíthatjuk az érzékenységet.

Az Optio M40 eléggé szép teljesítményű vakut kapott, amely akár 16 méterig megvilágítja a terepet. A Soft Flash funkciónak köszönhetően pedig a fényképezőgéphez közel levő világos részletek beégését is elkerülhetjük, amely kiválóan használható vakuval készített portrék esetében.

Az M40 apró méretei ellenére megfelelően nagy, 2,5 inch átmérőjű, 150.000 pixel felbontású LCD-t kapott, amely takarékos üzemmódot is tud, meghosszabbítva ezzel az akkumulátor üzemidejét. A teljesen feltöltött, kompakt akkumulátorral kb. 220 felvételt készíthetünk. A fényképezőgép VGA minőségű videók készítésére is alkalmas. Az Optio M40 beépítet memóriával is rendelkezik, amely SD/ SDHC memóriakártyákkal bővíthetünk.

Pentax Optio E40


A Pentax Optio E40 a belépő szintű kategória ellenére szintén 8 megapixeles képérzékelőt és 3x zoomot kapott, ugyanakkor rendelkezik az automatikus AF/AE arcfelismerő funkcióval, amely nagymértékben megkönnyíti az amatőr fotós dolgát.

Itt is megtaláljuk a Digital SR módot, amely a fényképezőgép szenzorának az érzékenységét automatikusan beállítja maximum ISO1000-ig, lehetővé téve, hogy kedvezőtlen fényviszonyok közepette is a legoptimálisabb záridővel fotózzunk, elkerülve ezzel a téma bemozdulását. Az Auto Picture mód azoknak fog tetszeni, akik a világért sem bajlódnának a környezet és a fény elemezgetésével, vagy akik a kattintgatás örömét nem szeretik technikai részletekkel elbonyolítani. Az Auto mód automatikusan kielemzi a témát és a körülményekhez képest Tájkép, Portré, Éjszakai felvétel vagy Normál módra állítja a fényképezőgépet. Ezen túl egy zöld gombot is találunk a gépen, ezzel egy gombnyomással automatára állíthatjuk a gépet.

Az Optio E40 AA típusú alkáli vagy NiMH elemekkel működik, így nem kell attól félnünk, hogy nafta nélkül maradunk egy elhagyatott falucskában. Ráadásul ritkábban is kell a vegyesbolt ajtaján kopogtatni, mert a fényképezőgép 240 képkockáig megelégszik két alkáli elemmel.

Az Optio E40 2,4 inch átmérőjű, 110.000 pixel felbontású LCD-vel rendelkezik, és VGA (640x480, 30fps) minőségű videókat rögzít, valamint SD vagy SDHC memóriakártyákat fogad.

 

forrás: http://www.dcviews.com/press/Pentax-Optio-M40.htm

Kulcsszavak: Pentax kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50