Canon kompaktok CMOS szenzorral

Széles Csongor, 2007. július 16. 10:45

Míg a gyártók nagyobb része szinte teljesen hasonló, egy-két apróbb szolgáltatásban eltérő fényképezőgépet forgalmaz, a Canon a Fujifilmhez hasonlóan a kompakt fényképezőgépei egy részébe CMOS képérzékelőt tervez.

A Tokyo melletti kanagawai gyárba 451 millió dollárt fektet be a Canon, megduplázva ezzel az évi termelést. A Canon kompaktok eleddig a konkurenciához hasonlóan, a Sony által szállított CCD szenzorokra épültek, a CMOS szenzorokat pedig eddig csak a kiemelt minőségű digitális tükörreflexeseiben használtak, főleg amiatt, hogy a kanagawai gyár kapacitása csupán a nagy lendületben lévő DSLR gyártás igényeit volt képes kielégíteni. A nagyobb méretű CMOS szenzorok jobb minőségű képet képesek produkálni a kisebb felületű CCD képérzékelőkkel szemben, ráadásul fogyasztásuk is alacsonyabb. A CMOS megjelenése a kompakt fényképezőgépekben óriási minőségi robbanást jelenthet, sőt, a szakértők azon a véleményen vannak, hogy a házon belüli gyártott CMOS szenzorok olcsóbbak lesznek a Sony CCD érzékelőinél, és ez pedig a felhasználó számára olcsóbb, jobb minőségű terméket jelent majd.

A kanagawai gyár 3 millió CMOS szenzort gyárt évente. Az új gyárban előreláthatóan 2008 nyarán kezdhetik el a munkát, és ezzel összesen 6 millió CMOS képérzékelőt lesz képes gyártani a Canon. A japán cég évente 24 millió fényképezőgépet dobpiacra, így az új telephelynek köszönhetően a képérzékelők egynegyedét már házon belül gyártják majd. A jobb dinamika-tartományú és kevésbé zajos CMOS szenzorok valószínűleg nem lesznek a megapixel élvonalban, ám ez egyáltalán nem hátrány, hiszen egy jobb minőségű 6 megapixeles digitális fényképből már A4-es méretben is megfelelő minőségben nyomtathatunk.

Kulcsszavak: Canon kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36