TV-távvezérlés kézmozdulatokkal

Milkovits Gábor, 2007. július 17. 12:17

Ausztrál tudósok olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel lehetséges levegőben tett kézmozdulatokkal vezérelni a televíziót, a DVD lejátszót, vagy más készüléket.

A „doboz” egy beépített kamera segítségével érzékeli a néző kézmozdulatait, és ezek alapján ki- és bekapcsol, csatornát vált, hangerőt szabályoz, illetve lejátszást indít vagy állít le. A készülék akár nyolc különböző szórakoztató elektronikai eszközzel működhet együtt egy időben, köztük a már említett tévé és a DVD mellett a videófelvevővel, a hifivel, vagy éppen a merevlemezes digitális tv-vevővel. A jelek egyszerűek és könnyen megtanulhatók, így a prototípust fejlesztő Dr Prashan Premaratne és Quang Nguyen bíznak a találmány hosszú távú sikerében.

Az eszköz üzleti alkalmazhatóságának időpontjáról egyelőre nem beszéltek, annyit azonban elárultak, hogy céljuk az érzékelő méretének olyan mértékű csökkentése, hogy lehetséges legyen beépítése a tévékbe, a DVD lejátszókba, vagy akár a mostanában egyre népszerűbb játékkonzolokba.

Kulcsszavak: tudomány televízió DVD

TV ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50