Hozzáférhető árú digitális tükörreflexesek

Széles Csongor, 2007. augusztus 14. 08:48

Ha komolyan akarjuk venni a fényképészetet, akkor nem adhatjuk alább egy digitális tükörreflexesnél. A teljes körű kézi beállítás adta luxus nagyon gyorsan rabul ejt. A kompaktokhoz való visszatérés igazi fájdalom és épp olyan nehéz megszokni, mint abbahagyni a dohányzást.

Az egyetlen probléma csupán az, hogy egy digitális tükörreflexes fényképezőgép birtoklása és karbantartása drága mulatsággá válhat. Először meg kell vásárolni a vázat, majd a szükséges objektíveket, szűrőket és több kiló más olyan kiegészítőt, amely segíti a fotós fejlődését. És sajnos egyik kiegészítő sem tartozik az olcsó kategóriába.

Kiválasztottunk három olyan DSLR-t, amely ma nagyon megéri az árát, mindhárom modell ára 140.000 Ft alatt van és ezért a pénzért a váz mellé egy kezdetnek megfelelő kitobjektívet is hazavihetünk, amellyel nekiláthatunk művészetet faragni a pixelekből. Nézzük az első jelentkezőt.

Canon EOS 350D

Bár egynéhány éve a piacon van már, ennek ellenére a 8 megapixeles EOS 350D még mindig ütőképes váz. Az Amerikában Digital Rebel XT néven ismert DSLR-t a Canon negyedik generációs CMOS képérzékelőjével szerelik, amely étvágytalansága már-már legendás, ez pedig sok fotós szemében nagy előny. A DIGIC II processzor kiválóan teljesít zajszűréskor, ez ráadásul magasabb ISO fokozatokon nem megy a kép élességének a rovására.

Mindezek után ez a fényképezőgép inkább a tapasztaltabb fotós kezébe való, a kezdők számára nem ajánljuk, mert több tanulást igényel a másik két vázhoz képest. Persze megijedni nem kell tőle, mert lényegében néhány gomb használatát kell megtanulni, ami végül is nem nagy kunszt, nem igaz? Gondoljunk csak bele, ezelőtt néhány évvel ez a fényképezőgép még 300.000 Ft-ba került, hát nem szökik könny az ember szemébe az örömtől?...

 



Pentax K100D


A 6 megapixeles K100D egyik legnagyobb érdeme, hogy a három fényképezőgép közül a Pentax az, amely a legszebb színeket produkálja. A telített színek és a gazdag részletesség miatt nagy örömöt szerezhet annak, aki a kompakt fényképezőgépekről nyergel át. A kézi beállítások mellett megtalálható téma módoknak köszönhetően az alkalmi fotós is otthon érezheti magát. Vajon melyik DSLR kínál még kedvenc állatunk fotózására kitalált programot, amelyet tovább finomíthatunk, hiszen valóban nem mindegy, fehér vagy fekete cicát/kutyát kell megörökítenünk.

Ezen túl a Pentax DSLR-e is teljes körű manuális beállítást kínál és fogása is kemény és robusztus, amely sokunk arcára elégedett mosolyt csal. Ez a modell véleményünk szerint több figyelmet is megérdemelt volna a Canon és Nikon márkanevek által uralt birodalomban, és biztosak lehetünk abban, hogy ez a Pentax sem fog csalódást okozni gazdájának. Külön előnye, hogy CCD mozgató képstabilizátorral rendelkezik, így kedvezőtlen fényviszonyok között is fotózhatunk az olcsóbb objektívekkel is. 128.000 Ft-ba kerül és nem választ rosszul, aki rá szavaz.

 



Nikon D40

A jelenleg megvásárolható legolcsóbb DSLR jelzőnek köszönhetően a Nikon D40-t veszik, mint a cukrot. Persze nem csak a kedvező ár számít, hanem a jól csengő Nikon név is megteszi a dolgát. Félre a tréfát, a D40 egy nagyszerű fényképezőgép, amely a fényképezés alapjaival ismerkedő fotós kezében is megállja a helyét. Rendelkezik az összes téma móddal, amelyre csak szükségünk lehet, ugyanakkor Auto módban is remekel. Kezelhetősége a komolyabb, profibb Nikon tükörreflexesekre emlékeztet, és támogatja az összes Nikon objektívet és kiegészítőt. Ennek köszönhetően kiváló alternatívát nyújt a fotózást tanulók számára, akik a kezdetben nem kívánnak sokat költeni a felszerelésre.

Bár nem ez a modell végzett a legjobb pontszámokkal a tesztek során, a Nikon belépő szintű fényképezőgépe jól kezelhető és optimális körülmények között kiváló minőségű fényképeket produkál. Kicsi és könnyű, így kevesebb terhet jelent hosszabb túrák vagy utazás esetén. A 6,1 megapixeles felbontás szintén megfelel minden elvárásnak, hiszen köztudott, hogy nem csupán a pixelszám számít, és valójában az optika és a RAW mód sokkal fontosabb. A váz és a kitobjektív kb. 129.000 Ft-ba kerül, amely testvérek között is rendkívül kedvező kezdő ár.

 

Kulcsszavak: Canon kamera Nikon Pentax

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50