GPS-alapú forgalomirányítást tervez a BKV

MTI Sajtóadatbank, 2007. szeptember 14. 10:00

A BKV tervei szerint - ha a pénzügyi források rendelkezésre állnak - 2010-re kiépülhet Budapesten a műholdas helymeghatározáson (GPS) alapuló forgalomirányítás - mondta Szijártó Lajos, a BKV forgalomirányítási főosztályának osztályvezetője csütörtökön.

Az osztályvezető emlékeztetett rá: jelenleg a fővárosban két forgalomirányítási rendszer működik. Az egyikbe - a Diszpécseri Irányító Rendszerbe (DIR) - a BKV 1.300 felszíni járműve van bekapcsolva. Ez a rendszer csak korlátozottan alkalmas a forgalomirányításra, mivel csak a végállomásokon képes a járművek helyzetének meghatározására és a diszpécser csak akkor tudhatja, hogy zavar van a vonalon, ha felhívja a járművezetőt.

Ennél korszerűbb az Automatikus Vonali Megfigyelő rendszer (AVM), amely rádiós adatátvitelen alapul. A főváros több pontján - a rendszerbe bekapcsolt 70 vonalon - úgynevezett "markerek" vannak telepítve, ezek folyamatosan sugározzák a jelüket. Amikor a jármű "veszi" ezeket a jeleket, továbbítja őket a központba. A két marker közötti úton a járműbe szerelt útjeladó adja meg a rendszernek a jármű becsült helyzetét.

A forgalomirányítást a diszpécserek végzik, egy diszpécser átlagosan 9-10 vonalat követ nyomon, összesen 60-70 jármű felett rendelkezik. A jármű által küldött jeleket a számítógépes rendszer feldolgozza és összeveti a menetrenddel. Így amikor a diszpécser előtt megjelenik a jármű helyzete a monitoron, különböző színekkel jelzik, ha a jármű siet, késik vagy ha "időben van". A diszpécser ez alapján utasítja a járművezetőket.

Az AVM-rendszerben félpercenként frissülnek az adatok, vagyis nincs valós idejű helymeghatározás. További probléma, hogy a rendszerek elavultak és nem lehet őket bővíteni.

Ezért a BKV műholdas helymeghatározáson alapuló forgalomirányító rendszer kiépítését tervezi, mivel nyolcmilliárd forintos pályázati támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél. Jelenleg a részletes megvalósíthatósági tanulmány készül.

A program kísérleti projektjét a 86-os busz vonalán valósították meg. A vonal 16 járművébe építettek GPS-t, amely folyamatosan valósidejű információkat szolgáltat a diszpécsernek a jármű helyzetéről.

A járművek pontos helyének meghatározása lehetővé tette a megállóhelyi utastájékoztatás korszerűsítését is: a 86-os busz négy megállójában kaphatnak az utasok - a jármű mindenkori forgalmi helyzetéből számított - információt arról, mikor érkezik a megállóba a busz.

A 86-os buszon kialakított rendszer tartalmazza az úgynevezett "zöld út" kérés lehetőségét is. Szijártó Lajos emlékeztetett rá: lényeges menetidő-csökkenést lehet elérni azzal, ha a járművet egy adott csomópontba érve nem piros lámpa fogadja, hanem zöld. A "zöld út" kérésekor a jármű a csomóponthoz közeledve jelzi érkezését, erre külön "buszprogram" indul, a jármű menetrendhez viszonyított függvényében. Vagyis, ha késésben van, a lámpa zöldre vált. A rendszer beüzemelése folyik.

Mint az osztályvezető elmondta, a GPS-alapú egységes forgalomirányítással lehetővé válik a BKV szolgáltatási színvonalának javítása, a járművek egyenletes közlekedése, a diszpécser pedig gyorsabban tud beavatkozni a rendszerbe egy forgalmi zavarnál. Megvalósulhat a jármű pontos helyzetének ismeretében a dinamikus utastájékoztatás. Az adminisztráció automatizálásával és a diszpécserek számának csökkentésével jelentős költségmegtakarítást lehet elérni.

Kulcsszavak: GPS

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50