A cégautó munkaeszköz, nem vagyontárgy

A tartós bérlet növeli a vállalatok versenyképességét

forrás Prim Online, 2007. október 11. 14:56

A 2007-es reformok keretében bevezetett megszorító intézkedések nagy terhet rónak a vállalatokra, melyek így folyamatosan keresik az olyan megoldásokat, amikkel leszoríthatják a költségeiket és fenntarthatják versenyképességüket. Ilyen lehetőség a tartós bérlet konstrukció, amiről a Sixt leasing – Wallis Autópark-kezelő Kft. ügyvezetőjét, Dévai Gábort kérdeztük.

A tartós bérlet szolgáltatás hogyan segíthet a vállalatok versenyképességének növelésében?

Azoknál a vállalatoknál, melyek nem vásárolják meg a céges flottát, hanem hosszú távra bérelik, jelentős tőkemennyiség szabadul fel. Ezt a tőkét befektethetik, forgathatják, hasznot termelhetnek. Ráadásul a Sixtnél valóban 0 forint kezdőrészlet mellett juthatnak hozzá a céges autókhoz, megfelelő ügyfélminősítés esetén kauciót sem kell letenni. Emellett még számos olyan pénzügyi előnye van a tartós bérletnek, ami növelheti a vállalatok versenyképességét. Például a teljes bérleti díjat elszámolhatják költségként, így csökkenthető az adóalap. Emellett a bérleti díjra eső áfa visszaigényelhető, ez egy újabb előny a többi konstrukcióval – például a pénzügyi lízinggel – szemben.

Viszont a céges autók nem kerülnek a vállalat birtokába…

Így van, de a vállaltok többsége ezt nem is igényli. A céges autók alapvetően munkavégzéshez szükséges eszközök, nem a vállalati vagyont növelik. A cégek számára az a fontos, hogy ha meg kell látogatniuk az egyik partnerüket, vagy el kell jutniuk egy vidéki konferenciára, akkor álljon rendelkezésre egy autó. Ráadásul a céges flotta lecserélése, a régi autók eladása gyakran nehezen oldható meg. Nem könnyű vevőt találni egy egész flottára, de darabonként is nehéz a vállalati autókat értékesíteni. Tartós bérlet esetén ez is a szolgáltató feladata, nem a vállalaté.

Vannak megkötések arra, hogy milyen autókat lehet tartós bérletbe venni a Sixtnél? Jellemzően az embereknek, így a vállalatoknak is van márkapreferenciája.

A Sixt márkafüggetlen szolgáltató, így gyakorlatilag bármilyen autóra lehet ajánlatot kérni tőlünk. Természetesen a havidíj az autó értékének függvényében alakul. Előnyt jelent azonban, hogy jelentős flottavásárlóként nagy kedvezményeket tudunk elérni a márkakereskedőknél, így az egyéni vásárlókhoz képest sokkal kedvezményesebben jutunk az autókhoz. Ez még gazdaságosabbá teszi a konstrukciót, hiszen ezeket a kedvezményeket átengedjük az ügyfeleinknek.

Amennyire tisztában vannak az elérhető márkákkal a vállalatok, annyira bizonytalanok a „carpolicy” kapcsán. Ebben tudnak segítséget nyújtani?


Szakértőink nagy tapasztalatra tettek szert ezen a területen, így mindenben ügyfeleink segítségére vannak. Tanácsot adnak például, hogy milyen gépkocsi használati kategóriákat érdemes létrehozni az egyes pozíciókhoz, feladatokhoz. Teljesen másképp kell szabályozni ugyanis, például egy menedzser és egy értékesítő gépkocsi használatát. Emellett rendelkezésünkre áll egy, külön a flottakezelésre fejlesztett szoftver is, amivel folyamatosan elemezni tudjuk a ránk bízott flották adatait, és ha szükséges, költségcsökkentő javaslatokat teszünk.

A szerződés megkötése után hogyan tudnak ügyfeleik segítségére lenni?


Teljes körű flottakezelést vállalunk, így ügyfeleinknek nem kell külön szakembergárdát fenntartaniuk erre a feladatra. Ez nagyon sok mindent lefed. Az alapcsomag ára a flottakezelés és az üzembe helyezés költségén, valamint a cégautó finanszírozásán felül tartalmazza a különböző biztosítások – CASCO, kötelező, élet- és balesetbiztosítás – díját, a kötelező szervizek átalányát, a téli gumi beszerzési, tárolási és szerelési költségét. Ezen felül vállalunk csereautó és hozom-viszem szolgáltatást, biztosítunk navigációs rendszert, intézzük az opcionális szervizeket és a tisztítást. Minden partnerünknek külön dedikált kapcsolattartója van, akihez bármikor fordulhatnak, legyen szó bármilyen problémáról.

Tudna mesélni egy jellemző esetet, amikor szükség volt a kapcsolattartók gyors intézkedésére?

Persze, hiszen ezek nálunk nem számítanak különleges eseménynek. Egyik ügyfelünkkel például megesett, hogy vasárnap délután hazafelé tartott vidékről, mikor egy fékezésnél hátulról belekoccantak. Felhívta a kapcsolattartóját, aki azonnal intézkedett. Egy órán belül kivittük a helyszínre a csereautót, a sérült autónak pedig intéztük a teljes szervizeltetését. Ügyfelünk ez idő alatt a csereautóval fennakadás nélkül folytathatta a mindennapi munkáját. Fontos, hogy ezek a „kényelmi szolgáltatások” is hozzájárulhatnak a vállalatok versenyképességéhez: így nem fordulhat elő, hogy egy autó kiesése miatt nem tudnak elvégezni egy megrendelést, vagy nem jelennek meg egy fontos tárgyaláson.

Az előbbi példákból is kitűnik, hogy a csereautó-szolgáltatás fontos eleme lehet a tartós bérletnek. Mi a háttere ennek a szolgáltatásnak? Minden ügyfelük számára biztosítják?


A tartós bérlet üzletág mellett a Sixt autók rövid távú bérbeadásával is foglalkozik, így több mint 300 autóból álló saját flottával rendelkezünk. Ennek köszönhetően nagyon rövid időn belül tudunk csereautót biztosítani ügyfeleinknek. Kiterjedt vidéki partnerhálózatunknak köszönhetően ráadásul az ország bármely pontjára néhány órán belül oda tudunk érni. Azoknak, akik gyakran utaznak, külföldön is biztosítani tudjuk ezt a szolgáltatást, hiszen franchise partnere vagyunk a Sixt AG-nek, melynek 85 országban vannak irodái. A csereautó szolgáltatást minden ügyfelünk igényelheti, de azoknak a partnereinknek, akik ezt a szerződés megkötésekor nem teszik meg, áthidaló megoldásként kedvezményes díjszabás mellett biztosítunk csereautót a szerviz idejére.

További részletek a tartós bérlet konstrukcióról a Sixt weboldalán olvashatók.

Kulcsszavak: Sixt autószolg

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

CES 2024: A mindennapokba beszökött a jövő

Mesterséges intelligencia, mobilitás, robotok ... csak egy pár kulcsszó a Szilícium völgyben egy évtizede megálmodott jövőből, ami most – a CES 2024 tanúsága szerint – gyakorlatilag már itt van a mindennapi világunkban, beszökött, miként Adynál az ősz...

2024. január 12. 15:23

Mesterséges intelligencia a kamerákban

Az automatizált vezetés lépésről lépésre egyre több támogatást nyújt a sofőröknek, jövőbeni célja pedig, hogy a jármű végül átvehesse a teljes irányítást. Sőt, még ennél is több: „Az embernél jobb vezetővé kívánjuk fejleszteni az autókat, így növelve a közúti közlekedés biztonságát. Más szavakkal: a technikának még az embernél is megbízhatóbban kell működnie” – hangsúlyozta Harald Kröger, a Bosch igazgatótanácsának tagja.

2019. szeptember 18. 20:30

A Bosch mobilitási üzletága gyorsabban nő a piacnál

A Bosch 2018 eleje óta mintegy 13 milliárd euró összegben kapott elektromobilitási megrendeléseket, többek között személygépkocsik és könnyű teherautók akkumulátoros erőátviteli rendszereire vonatkozó gyártási projekteket. E sikeres megrendeléseknek és saját innovatív erejének köszönhetően a Bosch a jelenlegi nehéz körülmények között is tartja pozícióját.

2019. szeptember 13. 11:28

A Fujitsu bemutatta közlekedési fejlesztéseit a berlini Shift AUTOMOTIVE konferencián

A Fujitsu - ma bemutatott - „Future Mobility Accelerator” jövőképe a gépjárműtechnológia innovációit hasznosítva támogatja az ENSZ 17 fenntartható fejlődési célkitűzésének1 megvalósulását – és pragmatikus, gyakorlatias lehetőségekkel, kisebb környezetterhelés mellett segíti a mobilitást a jövő városi környezetében.

2019. szeptember 11. 15:40

Nő a mobilparkolás népszerűsége

Az elmúlt években dinamikusan növekedett a mobilparkolások száma az egész országban a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. weboldalán keresztül elérhető adatok alapján, melyeket a Parkl dolgozott fel. Míg 2014 júliusában kevesebb, mint 40 ezer parkolást bonyolítottak átlagosan naponta mobilról, addig idén júliusban ez a szám már majdnem 100 ezer volt, derül ki statisztikákból. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a csúcsidőszak az ősz, így a következő hónapokban nehezebb parkolási körülmények várhatók. 

2019. szeptember 9. 11:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50