Gigapan - a panorámaképek új világa

Széles Csongor, 2007. október 11. 22:41

A Charmed Labs bemutatta legújabb projektjét, amely nemcsak újszerű alapokra helyezi a panorámafotózást, de olyan komoly partnerekkel is büszkélkedik, amelyek egymagukban is sokat nyomnának a latban. A Gigapan projekt mögött olyan nagy nevek állnak, mint például a Carnegie Mellon Robotics Institute, a NASA Ames Intelligent Robotics Group, és a Google. A közös fejlesztés pedig a Gigapan, amely két szóból tevődik össze: a "Giga" a szokatlanul nagy képfelbontást jelöli, míg a "pan" a panoráma szóból származik. A Gigapan készülék amiatt is különleges, hogy a lélegzetállító felvételeket az átlagfelhasználó számára is hozzáférhető technológia segítségével illeszti össze.

A készülék a szokványos fényképezőgépekkel is működtethető, a lényege az, hogy a nagy precíziós motoroknak köszönhetően pontosan kiszámolja a kamera dőlésszögét, majd egy szoftver segítségével összeállítja az akár több száz felvételes sorozatot. Az eredmény pedig egy egységes, látványos kép, amely a több milliárd pixelnek köszönhetően megdöbbentő részletességgel tárja fel a minket körülvevő világot.

A legtöbb Gigapan panorámaképek a számítógép felbontásának több ezerszeresére is felduzzaszthatók, ezért a képernyőn képtelenség az összes pixelt megjeleníteni, így a Gigapan felvételeket nem csupán nézegeti az ember, hanem tulajdonképpen felfedezi Az alábbi képet valóban érdemes felfedezni, vagy a Google Earth legújabb verzióján megkeresni a kijelölt helyeket, amelyek a Gigapan technológiáját is hasznosítják. Megéri megnézni, a látvány magáért beszél.

Beta Program

A Gigapan készülékhez bétaprogramot is hirdet, 279 dolláros bevezető áron az egész felszerelés megrendelhető. Akit komolyabban is véleményezni is szeretné a készüléket, annak igyekeznie kell, október 19-ig fel kell iratkoznia a béta tesztelők listájára.

Kulcsszavak: fotó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14