Az állókép alapú videó reneszánsza a Flickr-en

Kiss Ádám Zoltán, 2008. május 12. 16:22

Sokaknak ismerős lehet gyermekkoruk bábfilm figuráinak furcsa, szaggatott mozgása. Az ilyen felvételek állóképekből, gyakorlatilag filmkamerával készített fényképekből állnak össze, és valami nagyon hasonló terjed újra az interneten.

Az ilyen mozgókép készítésére alkalmas funkciót eredetileg „feliratozásnak” nevezték a kameratechnikában, mivel az amatőr filmesek így készíthettek legkönnyebben eleje és vége főcímet alkotásaikhoz. A sokszor megmosolyogtató, sokszor hátborzongató effekt elkészítése tulajdonképpen igen egyszerű, csak nagy türelem szükséges hozzá. A céltárgyat lassan arrébb mozgatva, vagy a kívánt szöveg betűit vonalról vonalra megrajzolva külön felvételeket készítünk, a sebességet a lejátszáskor az egyes fázisokról készített képek száma határozza meg.

A mai digitális kamerák tulajdonosainak nemigen jut eszébe ilyesmivel játszani, nem úgy a fotósoknak. Miután a rendkívül népszerű Flickr bevezetett egy videómegosztó funkciót oldalán, hirtelen feltámadni látszik a feliratozás technikája. Ennek két oka lehet, az egyik, hogy alapvetően fotós oldalról van szó, a másik pedig az, hogy a feltölthető videók maximális hossza mindössze 90 másodperc. Ez lehetetlenné teszi akár közepes lélegzetvételű művek feltöltését, mint egy rövid interjú, vagy videoklip, hiszen a 90 másodpercbe egyik sem fér bele. Annál alkalmasabb azonban a fényképek összefűzésével készült anyagok számára, hiszen itt rengeteg munka a képsor összeállítása videóvá, így a legtöbben megelégednek a rövid terjedelemmel.

Aki belepillantana a Flickr 20 millió felhasználójának első néhány munkájába, megteheti a http://www.flickr.com/groups/stopmotionvideo/ linken.

Kulcsszavak: videó fotó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55