Neopuritán fordulat a YouTube-nál

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 12. 09:00

Neopuritán fordulatot hajt végre a YouTube, a világ legnagyobb fájlmegosztó videóportálja. A közelmúltban szigorú szabályokat hozott mindenre, ami a szexualitással kapcsolatos.

A YouTube hivatalos blogján közzétettek szerint kiskorúak számára tilos lesz, "vörös bélyeget" kap minden olyan videó, amelyben "a közönséget szexuálisan stimuláló" jelenetek vannak, lehet ez akár egy ágy megjelenése, egy átlátszó ruha, vagy kihívó testtartás. Ez vonatkozik a részletes meztelenségre, még ha nincs is erotikus összefüggése, valamint olyan jelenetre, amelyben a kamera hosszabban fixírozza a melleket vagy más intim testrészeket, még ha takartak is. A portál azonban nemcsak a szexet tiltja ki magából, hanem a káromló szavakat, képeket, erőszakos jeleneteket, legyenek azok valóságosak, vagy fikciók. Vagyis megtisztítja magát mindentől, ami másokat zavarhat, vagy bánthat - írta a La Repubblica című olasz napilap.

 Érdekes ez a fordulat, mivel a YouTube eddig mindennek éppen az ellenkezője volt. A kreatív anarchia jelképe, ahol mindent meg lehetett találni. A serdülőt, aki bizarr dolgokat mond vagy tesz, hogy 15 percre híres legyen, a videozsurnalisztika legmélyebb pontját, a náci kórusokat, amelyeket egyébként nemrég kitiltottak, televízióktól engedély nélkül átvett kalózvideókat. Mindenki közzétehette előzetes ellenőrzés nélkül saját videóját, amit azonnal láthatott az egész világ és csak a második pillanatban iktatták ki, ha sértett valami szabályt.

 A változás oka lehet, hogy a YouTube nem hoz elég profitot a Google-nak, amely pedig sok pénzért, 1,65 milliárd dollárért (336 milliárd forint) vásárolta meg. A portált csak reklámmal lehetne rentábilissá tenni, a nagy szponzorok azonban ódzkodnak tőle a tartalma miatt. Közrejátszik a válság is, amely a Google-t is érinti. A portál ezért már egy idő óta növeli azoknak a videóknak a számát, amelyeket a tévékkel kötött szerződésekkel vagy szórakoztató műsorokról vesz le. A látogatók szerepe így egyre marginálisabb lesz.

Kulcsszavak: YouTube szex videó cenzúra

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50