DigItUp - olcsó filmszkenner archiváláshoz

forrás Prim Online, 2009. január 21. 11:07

Régóta vártunk egy olyan eszközre ami olcsó, gyors, és képes arra, hogy egyszerűen beszkenneljük vele a képeket és azonnal lássuk is, hogy mi az eredménye. Találtunk végre egy olyan eszközt ami ugyan kínai gyártmány, de tökéletes eszköz arra, hogy az archivunkat rendbe tegyük.

A készülék mérete 9 x 9 x 13,5 cm, súlya kb. 10 deka. USB porton át csatlakozik a számítógéphez, így megoldott a készülék áramellátása is. Két „etető-sin” tartozik a szetthez, az egyikkel 6 kocka hosszúságú 35 mm-es kisfilmet, a másikkal  3 db vékony diakeretben lévő kisfilmes dia (vagy akár negatív) képkockát tudunk a készülékbe táplálni. A szkennerhez jár egy kis szoftver, ha ezt feltelepítettük,  a készülék bekapcsolása után képernyőnkön automatikusan megjelenik a munkaablak. Itt megválaszthatjuk, mit akarunk digitalizálni, színes negatívot, diát, vagy fekete-fehér negatívot. Két felbontás (1800 DPI és 3600 DPI) közül választhatunk.

A filmtartó betolásakor automatikusan beindul az előszkennelés, 2-3 sec „gondolkodási időt igényel a digitalizáló, ezalatt szemünk láttára keresgéli az optimális beállítást, majd amikor látjuk, hogy a kontraszt és fényesség megállapodott, exponálhatunk. 6 kocka „bevitele” 25 másodperc időt vesz igénybe. 12 digitalizált kocka után (vagy korábban is, ha a save gombra klikkelünk)  a szoftver elmenti az anyagot az általunk megadott mappába. Ez kb. 2 percet vesz igénybe, ezután kezdhetünk az újabb anyag betöltéséhez. Az elmentett képek fájlformátuma JPG lesz.

 



A digitalizált dia maximális felbontással 5184 x 3360 pixel, ami 300 DPI -re átszámítva cca. 30x40 cm nagyságú képnek felel meg, a fájl (JPG) nagysága a képrészletek bonyolultságától függően kb. 2,5 MB.

 



Beszkenneltünk egy ff „teszt” diát. Jól látható, hogy a szkenner optikailag korrekt, vignettálás nincs. Ez alapján a készüléket bátran ajánlhatjuk mindazoknak, akik viszonylag gyorsan és olcsón szeretnék kallódó analóg anyagaikat un. „contact” minőségben számítógépes archiválás és multimédiás felhasználás céljából digitalizálni.

Mellékelt tartozékok a csomagban:

Negatív film tartó
Diafilm tartó
Tisztító ecset
USB Kábel
CD-R Telepítő lemez, és használati utasítás
Gyors telepítési útmutató
Ára a Tripontnál: Br. 21900 Ft

Kulcsszavak: film szkenner fotó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50