Nem tetszik a Nirvana-tagoknak Kurt Cobain a Guitar Heróban

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 12. 07:21

A legendás zenekar két ma is élő tagja közös nyilatkozatban tiltakozott az ellen, ahogy a tragikus véget ért Cobain karakterét felhasználják az Activison játékában.

Krist Novoselic és Dave Grohl kijelentették, hogy bár tudtak róla, hogy Kurt Kobain képét felhasználták a játékban, az eddig nem volt világos számukra, hogy a digitális képmás szabadon használható, vagyis a játékosok Cobain képében bármilyen számot eljátszhatnak. Arra kérték fel a gyártó Activisiont, hogy tegyenek jobb belátásuk szerint, és zárják le a karakterhez való hozzáférést. Cobain özvegye, Courtney Love is kikelt a Twitteren a karakter használata ellen, és kijelentette, hogy be fogja perelni az Activisiont. Egyben azt is közölte, hogy soha nem járult hozzá volt férje alakjának ilyen jellegű felhasználásához, akinek nem tetszene a Guitar Hero, „nem is beszélve saját avatarjáról”.

Az Activision azonnal közleményben reagált, és kijelentette, hogy minden szükséges felhasználási jogot biztosított jogászain keresztül az elhunyt gitáros-énekes figurájának szerepeltetéséhez. Szerintük minderről írásos szerződésük van, ami megkérdőjelezi Courtney Love fellépését, hiszen a jogok túlnyomó részével ő rendelkezik. Az Activision is többek között egy Love által aláírt megállapodásra hivatkozik Cobain Guitar Hero 5-ben történő szerepletetésével kapcsolatban, a játékban 85 számot lehet a karakterrel lejátszani, köztük a "Smells Like Teen Spirit" és "Lithium" címűeket.

A Guitar Hero az elmúlt időszak egyik legsikeresebb játéka, a mind Xbox 360, mind PlayStation 2 és 3, illetve Wii konzolra készülő játékban nem ritka élő és halott zenészek együttes szerepeltetése, megfordult már benne Jimi Hendrix, Billy Corgan, Ted Nugent, Sting, Ozzy Osbourne, Travis Barker, Carlos Santana, vagy éppen az Aerosmith teljes legénysége. Tény azonban, hogy a halottak nem reklamálnak, szívesen megkérdeznénk, mit szól például a játékban való szerepeltetéséhez a szegényekkel és elesettekkel való együttérzése kifejezéseképpen még a csillogó 70-es években is egyszerű feketében járó, néhány évvel ezelőtt elhunyt Johnny Cash.
 

Kulcsszavak: játék kultúra

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55