Lebuktak az interneten hamis Nav N Go szoftvert árusító csalók

forrás Prim Online, 2009. december 17. 16:45

Az elmúlt időszakban számos rendőrségi intézkedés történt az apróhirdetésekben tört Nav N Go szoftvereket kínáló csalók ellen. A rendőrség több városban is tartott házkutatásokat, volt olyan „kereskedő”, akit kétszer is elkaptak – jelentette be a szoftverfejlesztő cég márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting Kft.

Általános jelenséggé vált Magyarországon a tört iGO My way szoftverek telepítése, melyhez hirdetés útján keresnek kuncsaftokat. A legnépszerűbb online hirdetési újságokban naponta jelentek meg a csábító ajánlatok: „iGO Európa 3000 forintért”, „iGO frissítés 2500 forintért”. A rendkívül vonzó árak természetesen illegális szoftvereket takartak. A csalók ebben az esetben is a jóhiszemű, technikához kevésbé értő embereket csalták csapdába. A Nav N Go márkavédelmi képviselete ezért az elmúlt egy évben figyelemmel kísérte a legnépszerűbb internetes hirdetőoldalak kínálatát, és próbavásárlásokat hajtott végre a legaktívabb eladóknál.

Az egy évig tartó munka során az IPR Consulting munkatársai meglepődtek az eladók által teremtett kereskedelmi környezeten: a lebukástól tartó elkövetők a krimikből megismert mindenféle módszert bevetettek rejtőzködésük érdekében.

Egy kispesti fiatalember például az egyik bevásárlóközpont melletti parkolóba beszélte meg a találkozókat a vevőkkel, majd onnan telefonon átirányította őket a bevásárlóközpont mélygarázsába. Az autók melletti áru átadás-átvétele során a vásárlók tört Nav N Go szoftvereket kaptak – pechjükre az egyik alkalommal az illegális terméket az IPR Consulting munkatársainak adták át. Ügyükben a hatóságok vádat emelnek, csakúgy, mint abban az óbudai esetben, ahol az egyik uszoda parkolójába a telefonon megbeszélt időpontban egy fiatal pár érkezett az autójukkal, majd onnan ki sem szállva, egy laptop segítségével állították elő az akkor legfrissebbnek számító tört Nav N Go szoftvert, és a letekert ablakon kiadták a vevőnek – történetesen az IPR Consulting munkatársának.

Kétszer is elkapták a rendőrök azt a budapesti fiatalembert, aki fél év alatt háromszor változtatta meg illegális tevékenységét – ő életvitelszerűen arra rendezkedett be, hogy tört Nav N Go iGO 8 szoftverek forgalmazásából éljen meg. Először egy XVII. kerületi címen bukkant fel, ahol külön kis irodát rendezett be magának, majd a nagy forgalomra való tekintettel szebb és kényelmesebb irodát bérelt a VIII. kerületben – a rendőrök a helyszínen lefoglalták a laptopját és azokat a szórólapokat is, amelyeket a környéken tervezett kiragasztani. A lebukását követően a XVI. kerületbe rakta át a székhelyét – ott egy zsákutca végébe beszélte meg a találkozókat az ügyfelekkel. Az “irodája” azonban a zsákutca elején volt, és minden egyes esetben először meggyőződött róla, hogy nem rendőrautó vár-e rá a találkozóhelyen. Ennek ellenére sem sikerült elkerülnie a lebukását, - miután az IPR Consulting munkatársainak sikerült felfedezniük a trükkjét - a rendőrség másodszor is elfogta.

Kevésbé volt elővigyázatos az a budaörsi férfi, aki a lakására vitte fel az ügyfeleket. A szoftvereket a bőséges CD kínálatából válogatta össze, majd írta ki SD-kártyára. Egy budaörsi cég alkalmazottjaként ő csak “másodállásban” forgalmazta az illegális Nav N Go szoftvereket, de sokszor a munkahelyére is beszélt meg találkozókat – egész addig, amíg egyik alkalommal rendőrök várták a helyszínen.
   
A felsoroltakon kivül az IPR Consulting munkatársai számos hasonló esetet tapasztaltak az elmúlt egy évben, java részükben a rendőrség büntetőeljárást indított az elkövetők ellen. A tapasztalatok alapján a Nav N Go márkavédelmi képviselete folytatja és megerősíti a monitoring vizsgálatot amely során igyekszik kiszűrni az illegális szoftverfrissitőket és telepítőket.

A tapasztalatok alapján az IPR Consulting azt javasolja, hogy a vevő az internetes vásárlások során követelje az eladótól, hogy bizonyítsa be a szoftver eredetiségét, illetve ha nincs feltüntetve, kérdezze meg, milyen szoftverrel kínálja a készüléket. A jogsértő termékeket az Európai Közösség területére való behozatalakor a hatóságok lefoglalják és megsemmisítik.

A Nav N Go márkavédelmi képviselete tájékoztatja a vásárlókat, hogy a felhasználók a terméktámogatási lehetőségeket, egyben szoftverük eredetiségét a naviextras.com weboldalon ellenőrizhetik – ahol a támogatott készülékek listáján is meggyőződhetnek arról, hogy a vásárolni kívánt készülékhez létezik-e legális Nav N Go szoftver.

Kulcsszavak: Nav N Go GPS

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50