Az Apple egy keveset enged: a kiadókból érkező előfizetők befizetéseit nem vámolja meg

Vértes Judit, 2011. február 15. 22:24

Az Apple előfizetési szolgáltatásának keretén belül az Apple Store oldalon keresztül magazinokra, újságokra fizethetünk elő, vásárolhatunk zenét vagy videókat, ám mindazt, amit ily módon az Apple hoz a kiadóknak, "Apple-adó" terheli, a cég 30 százalékot kér a közvetítésért. Ha az előfizető a kiadót kereste fel előszőr, és onnan lép az Apple Store oldalára, akkor az Apple nem kér részesedést a bevételből, de azt szigorúan ellenőrzi, hogy a kiadó nem terelheti olcsóbb árral erre az útra az olvasókat. 

Steve Jobs szerint ez így méltányos, csak abból kérnek, amit ők hoznak, és csak annyi a feltételük, hogy a kiadók alkalmazáson belüli előfizetési ajánlata ne legyen rosszabb a kiadó alkalmazáson kívüli ajánlatainál. A kiadók nem egészen értenek egyet, hisz ha felkerül egy ekőfizetési alkalmazás az AppShop-ba, óhatatlan, hogy mindenki ott keresi azt, s nem a kiadóknál. Nem tarják jogosnak, hogy így a bevétel (még csak nem is a nyereség) 30%-a azé lesz, akinek nincsenek tartalomelőállítási költségei. Annak sem örülnek, hogy ezáltal az Apple hozzáfér az előfizetőik adataihoz. Azonban az Apple legújabb ajánlata azáltal, hogy a máshonnan hozott előfizetők díjából nem kér részesedést, mégiscsak kiadó-barát ajánlatnak tűnik – mondta Chuck McCullagh, a Magazin Kiadók Amerikai Szövetségének volt alelnöke.

A kiadóknak most azzal a feltétellel kell megbarátkozniuk, hogy ugyanazt az ajánlatot kell adják az Apple alkalmazásban, amit azon kívül, ez ugyanis ellentmond az eddigi gyakorlatnak: a kiadók a különböző csatornákon keresztül különböző árakon kínálták a tartalmakat. Általában azért adott a kiadó saját weboldalán kedvezményeket, mert így nem kellett fizetnie a terjesztési csatornáért. Az Apple most ezt a lehetőséget veszi el a kiadóktól, s ezzel szinte biztos, hogy az AppStore válik a legnagyobb előfizetői szolgáltatássá, hisz az olvasót legfeljebb az árkülönbségek bírják rá a válogatásra, ha az nincs, akkor a legkézenfekvőbb csatornát választja, ami ez esetben az AppStore...

Az Apple döntése érinti a magyar alkalmazásokat is, hisz egyre több újságnak készül el az iPadre optimalizált verziója. Az egyik szoftverkészítő elmondta, hogy keresik a megoldást, de félő, hogy az "Apple-adó" elkerülése csak böngészőn keresztüli lapolvasás útján lehetséges, a kényelemesebb alkalmazásba épített lapolvasóról bizonyos újságoknak lhet, hogy le kell mondani.

Az Apple ugyanazt a digitális előfizetési rendszert ajánlja, melyet korábban a News Corp készített a The Daily iPadra készült újságnak. Az Apple felajánlja az előfizetőknek, hogy megoszthatják személyes információikat (nevük, e-mail címük) a kiadóval. Természetesen a kiadók és az Apple Store közötti kapcsolat nem kizárólagos, a kiadók a saját oldalaikon is árulhatják az előfizetést, vagy meglévő előfizetőknek ingyenes iPad elérést biztosíthatnak.

 

Kulcsszavak: Tablet PC Apple újság

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50