A mobileszközökben nincsenek biztonságban az adataink

forrás Prim Online, 2011. április 22. 09:18

Az egykoron a meghibásodott merevlemezek adatainak megmentésével illetve helyreállításával magának nevet szerző, később a teljeskörű adatbiztonságra átnyergelő Kürt Zrt. legfrissebb fejlesztései a mobileszközök és az azokon tárolt adatok védelmére koncentrálnak. Az információbiztonsági cég szerint a mobilon tárolt adatok a digitális bűnözők kedvelt célpontjának számítanak, ráadásul könnyű prédát jelentenek a támadók számára. Az egyre nagyobb térnyerésnek örvendő mobileszközök komoly biztonsági kockázatokat hordoznak, amelyek sokszor nem elsősorban a technológiának, hanem a nem biztonságos felhasználói szokásoknak és gyakorlatoknak köszönhetők.

A mobilinformatika és a szélessáv révén teljes szabadságot élvezhet a felhasználó. Vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, mobiltelefonján internetezhet, e-mailezhet, dolgozhat, kapcsolatot építhet, bankolhat bárhol a világon. E nagyszerű érzés és a praktikussá vált mindennapok azonban komoly következményekkel járhatnak adatbiztonsági szempontból. A gyanútlan, hiszékeny és naiv felhasználók könnyen válhatnak visszaélések, csalások, adatlopások áldozatává. A visszaélések személyes és üzleti adataikat egyaránt fenyegetik.

 

A magánszemélyek mellett a vállalatok számára is új helyzetet jelent a mobileszközök tömeges elterjedése. Alkalmazásuk számos új támadási felület nyit az eddig sem mindig hibátlanul záródó védelmi vonalakban. „Bizonyos szempontból az információbiztonság szintje visszaesett a 90-es években tapasztaltra. Az internethasználat térnyerésekor a világ nem volt felkészülve az új technológia által generált fenyegetettségek kivédésére. Most hasonló a helyzet. A mobiltechnológia terjedése új támadási felületet jelent, amire nem megfelelő körültekintéssel reagál a felhasználó közönség. A támadók pedig kifinomult trükkökkel és eszközökkel próbálják kihasználni a gyengülő ellenállást.” – mondta Márton Miklós, a Kürt Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese. Majd hozzátette: tovább nehezíti a helyzetet, hogy a vállalati felhasználók, sőt gyakran még az információbiztonságért felelősök is elsiklanak az ilyen eszközök alkalmazásakor elengedhetetlen biztonsági szempontok felett. A Kürt tapasztalatai szerint a mobileszközök biztonsági kockázataival kapcsolatban legalább három – egymással szorosan összefüggő – terület érintettségét kell végiggondolni:

Az egyik ilyen problémahalmazt az adatszivárgás elleni védekezés jelenti. Ismert szabály, hogy a támadók mindig a legkönnyebb utat választják. A vállalatok informatikai rendszerein belül általában már kiépített, viszonylag erős védelmi rendszerrel kell megküzdenie az internetes bűnözőknek, ezzel szemben a mobileszközök könnyű célpontot jelentenek, mert nem rendelkeznek megfelelő szintű védelemmel.

A másik jelentős terület a vezeték nélküli hálózatok (bluetooth, wifi) biztonsága. A mobileszközök szinte kivétel nélkül ilyen kommunikációs csatornákat használnak, ezért ma már minden vállalat működtet vezeték nélküli hálózatokat. Óriási veszélyforrást jelent, ha nem a biztonsági követelmények szigorú érvényesítése mellett történik ezen hálózatok üzemeltetése.

A harmadik, komoly biztonsági kérdéseket felvető terület a személyes és a vállalati adattest, illetve ezek nem megfelelő védelme. A személyes és vállalati adattest a mobileszközök használatával gyakorlatilag összeolvadt. Ez rést üt a vállalat nehezen kiépített információbiztonsági védelmi vonalain, a felhasználó és az őt foglalkoztató cég számára is nagy kockázatokat rejt.

A két adattest szeparáltsága megszűnhet például a közösségi oldalakkal való automatikus (vagy akár szándékos) adatszinkronizáció révén, amely publikussá teszi az eredetileg bizalmas adatokat is. Ezzel a felhasználók a nullára redukálják a komoly ráfordításokkal megvalósított vállalati kockázatcsökkentő intézkedések hatását.

A Kürt Zrt számtalanszor találkozott olyan helyzettel, amikor az eszközhöz való hozzáférés nem volt jelszóval, PIN kóddal védve. Az is gyakori probléma, hogy a tárolt adatokról nem készülnek biztonsági mentések, tehát az eszköz elvesztése, ellopása esetén gyakorlatilag megsemmisülnek pótolhatatlan bizalmas adataink.

 

Az új biztonsági kihívásokra természetesen léteznek válaszok. A Kürt legújabb fejlesztése négy alappillérre helyezi a mobilrendszerek biztonsági kérdéseire adott megoldásokat, amelyek: 1. kockázatelemzés és a probléma felismerése, 2. az eszközök vizsgálata és bevezetése, 3. a szabályozás aktualizálása és 4. a legfontosabb: a felhasználók képzése. Első lépésként tehát a szakemberek felülvizsgálják azokat a biztonsági kockázatokat, amelyek a mobileszközök megjelenésével a vállalatot fenyegetik. Ezt követi a rendszer biztonságossá tétele, amelynek keretei között a megfelelő adattitkosító és adatvédelmi alkalmazásokat bevezetik. A mobilbiztonsági rendszer teljeskörű szabályozása, majd a felhasználók biztonsági tudatossági oktatása zárja a felkészülési folyamatot. A vállalati rendszerek üzemeltetőinek számos beavatkozási lehetősége van, de ezek alkalmazása gyakran megnyirbálja a mobileszközök nyújtotta szabadságot és kényelmi funkciókat. Ilyen lehetőség például a funkcionalitások korlátozása és a központi távmenedzsment rendszer bevezetése.

Kulcsfontosságú, hogy a vállalatok a mobileszközöket helyükön kezeljék. Ezek az eszközök bár telefonnak tűnhetnek a gyanútlan felhasználó számára, valójában egy teljes értékű számítógéppel érnek fel, ideje tehát hogy okos-telefonunkat okosan is védjük. 

Kulcsszavak: adatmentés mobil Kürt

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50