Telenor Android Workshop Planet: fókuszban a fenntarthatóság

Vértes János Andor, 2011. április 22. 11:27

A fenntartható megoldásokra fókuszált a Telenor negyedik, a Föld Napja alkalmából tartott androidos rendezvénye. Az Android Workshop Planeten kiderült, hogyan segíthetik az okostelefonok és az applikációk a környezettudatos és felelős életvitelt, illetve bemutatkozott a Sony Ericsson egyik legújabb, környezetbarát eljárással készült telefonja, az XperiaTMneo is.

 

Az immár negyedik androidos találkozón a szakértők és civil szervezetek a felelősebb életvitelt segítő alkalmazásokat mutattak be, emellett az érdeklődők a WWF Magyarország és a Telenor munkatársaitól megtudhatták azt is, hogy milyen szerepet játszik a mobilkommunikáció a fenntartható fejlődésben és egy közhasznú civil szervezet sikeres működésében.

 

„Néhány egyszerű okostelefon alkalmazás meglepően nagy mértékben járulhat hozzá az élhetőbb, egészségesebb környezethez. A GPS és a Google térképein már Magyarországon is elérhető „dugófigyelő” funkció (Traffic layer), amelynek használatával kikerülhetjük a nagyobb forgalmi akadályokat. Így egyrészt időt másrészt üzemanyagot takaríthatunk meg, ezáltal csökkenthetjük autónk szennyezőanyag-kibocsátását is. Már Androidra is elérhetők az úgynevezett virtuális termékek, például elektronikus könyvek: ezek letöltésével megspórolhatjuk a könyvek gyártásának és szállításának energiaszükségletét, de jelentős mennyiségű fa kivágását is megelőzhetjük” – mondta Halmay Richárd, a Telenor Magyarország Zrt. vállalati felelősségvállalási vezetője.

 

A mobiltechnológia számos további lehetőséget is kínál a tervezhetőbb, tudatosabb és környezetkímélőbb életmódra. Az okostelefonok segítségével például megelőzhető a túlzott üzemanyag-felhasználás: csupán fél óra felesleges autózás mellőzésével több energiát lehet megtakarítani, mint amennyi egy mobilszolgáltató egy előfizetőre eső energiafelhasználása és az előfizető mobiltelefonjának éves töltése együttvéve. Az üzleti utak is kiválthatóak tele- és videokonferenciákkal, a környezeti hatásuk pedig jelentős: minden 1000 km megtakarított repülőúttal fejenként 120-150 kg szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe. Ezek a hívások könnyedén lebonyolíthatóak egy okostelefonon vagy táblagépen.

 

A rendezvényen bemutatták a Sony Ericsson Xperia neo környezetbarát eljárással készülő okostelefont is. A kevesebb csomagolással, papír útmutató nélkül és energiatakarékos töltővel szállított telefon a gyártó Greenheart portfóliójának tagja: mérgező festékek felhasználása nélkül, újrahasznosított műanyagból készül. Az Xperia neo egyesíti a Sony legmodernebb technológiáit. A Mobile BRAVIA® Engine-t használó Reality Display különlegesen ragyogó látványt és kristálytiszta képet ad, míg a Sony díjnyertes, mobiltelefonokra kifejlesztett, Exmor R™ technológiája még kevés fénynél is lehetővé teszi a jó minőségű, világos képek és HD videók készítését. A telefon az Android legújabb Gingerbread verziójának köszönhetően különleges multimédia-élményt nyújt.

 

 

A Telenor felelős vállalatként törekszik arra, hogy saját eszközeivel hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez, illetve megismertesse ügyfeleivel a környezettudatos életmód előnyeit és lehetőségeit. Stratégiája két fő területre összpontosul: az energiafelhasználás és a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, valamint az ügyfelek tudatosságának növelésére. A vállalat törekvéseivel összhangban 2010-ben az előző évhez viszonyítva 7,7%-kal csökkentette szén-dioxid kibocsátását. A 2004-ben indított mobil-visszaváltási akcióknak köszönhetően az elmúlt hét évben több mint 81 tonna régi, újrahasznosítható készüléket adtak le a Telenor ügyfelei. A Telenor olyan környezetkímélő megoldásokat biztosít ügyfelei számára, mint például a papír alapú számla helyébe lépő elektronikus számla. Ezzel jelentős mennyiségű időt, energiát és üzemagyagot lehet megspórolni. Jelenleg évente 2,2 tonna papírt takaríthatnak meg és 40 fa kivágását akadályozhatják meg azok a Telenor ügyfelek, akik ilyet igényelnek. Ha mindenki áttérne erre a befizetési módra, évente 200 tonnával kevesebb papír felhasználására lenne szükség és nagyjából 3300 fával kevesebbet kellene kivágni.

 

2012-től az Európai Bizottság és a mobiltelefon-gyártók közötti megállapodásnak köszönhetően a szolgáltatók egységes mobiltöltőket forgalmaznak. Ezzel mindenki számára kedvező helyzet áll majd elő, hiszen a mobilárak - a kapcsolt terméknek számító töltők hiánya miatt - valószínűleg csökkenni fognak, és kevesebb hulladék is termelődik, hiszen minden háztartásban elég lesz egyetlen töltőt tartani, melyet új telefonok vásárlásakor sem kell lecserélni.

 

 

 

 

 

 

 

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50