Kilenc milliárd fenntarthatóságra

forrás Prim Online, 2011. július 28. 14:03

Hogyan hozhat plusz forrást a fenntarthatóság, a környezettudatos működés, a felelős vállalati magatartás? A környezeti célú fejlesztéseket támogató vissza nem térítendő uniós támogatás maximum 100 millió forintos plusz forrást jelenthet azoknak a vállalkozásoknak, akik nem csupán kommunikációs üzenetként használják a környezettudatos működést, de tesznek is ezért. Bár a magyarországi cégek jelentős része beszél a fenntarthatóságról, a július 1-én megnyitott összesen 9 milliárdos keretre eddig csupán néhány pályázat érkezett.

„Annak ellenére, hogy ma már szinte nincs olyan vállalat, amely ne beszélne a környezettudatos gondolkozásról, a július elején megnyitott, környezeti célú fejlesztéseket támogató uniós pályázatra (GOP 2.1.4) eddig meglepően kevés pályázat érkezett, ami jó hír mindazoknak, akik komolyan veszik a környezeti terhelés csökkentését, és ezután pályázzák meg a forrást” – figyelmezteti a környezettudatos vállalkozásokat az M27 ABSOLVO finanszírozási, pályázati és exporttanácsadó. Július elsejétől benyújtható a pályázati dokumentáció a vissza nem térítendő támogatásra, amelynek 9 milliárd forintos összege háromszorosa a 2009-ben kiírt hasonló célú pályázatnak, első körben augusztus 30-ig, majd a megmaradt forrásokra több ütemben 2011. december 31-ig lehet pályázni. A pályázat intenzitása 30-35%, a támogatás összege pedig minimum 15 millió, maximum 100 millió forint. A projekt összköltsége legalább 25%-ban saját forrásból finanszírozandó, előlegként maximum 25% igényelhető.

A pályázat célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, azaz kimutathatóan növeljék az energia-, víz- és egyéb nyersanyag felhasználásuk hatékonyságát, csökkentsék a hulladéktermelés és egyéb káros kibocsátások mennyiségét és veszélyességét. Az M27 ABSOLVO nyomdák, vegyipari, egészségügyi, gumigyártó, papíripari, víz-, ásványvízipari cégek, hulladékégetők, nagyobb szórakozóhelyek, irodaházak és önkormányzatok figyelmét hívja fel elsősorban a pályázati lehetőségre.

Támogatást önállóan környezetközpontú technológiai fejlesztésekhez szükséges eszközbeszerzésre lehet igényelni, valamint ehhez kapcsolódóan különböző anyag és energiatakarékos-, hulladék és emisszió csökkentő technológiák telepítésére, a gyártáshoz felhasznált alapanyagok megújuló vagy másodnyersanyagokkal való kiváltása, környezetbarát csomagolótechnológia alkalmazására, valamint környezetközpontú infrastrukturális és ingatlan beruházások, IT-fejlesztések, gyártási licenc és know-how beszerzések megvalósítására.Mindezeken túl a támogatás környezetirányítási rendszer bevezetésére is felhasználható. „A rendszer segíti a szabályozási feltételeknek való megfelelést, a környezetvédelmi hatások felmérését és az esetleges szennyezések megelőzését is. A rendszer bevezetése után a pályázati forrásból a ’zöld tanúsítvány’ is megszerezhető, ami a fenntarthatóságot fókuszba állító multinacionális vállalatok beszállítóinál alapkövetelmény, és egyes tenderfelhívások, illetve pályázati kiírások esetében anyagi előnyt is jelenthet a vállalkozások számára. Az M27 ABSOLVO finanszírozási, pályázati és exporttanácsadó partnereként a TÜV nem csupán a tanúsítást végzi el, de a környezetirányítási rendszer bevezetésére független partnert is ajánl, így a forrás megszerzése, a megvalósítás és a tanúsítvány megszerzése egyszerűen lebonyolítható a pályázó részéről” – fogalmazott Szabó Tamás, a TÜV key account managere.

A pályázatról további részletek itt olvashatók.

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14