Áthidalják a szakadékot a kutató szakemberek és a laikus nagyközönség tudása között

forrás Prim Online, 2011. szeptember 5. 12:34

Hagyományteremtő céllal rendezik meg - első ízben idén szeptember 17-én 16 órától - a Lánchídon és a Széchenyi téren a Tudományok Hídját, amelyen a legérdekesebb magyar találmányok, illetve a magyarországi kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok, kutatóegyetemek mutatkoznak be. Az esemény fő célja, hogy izgalmas tudományos és technikai bemutatókkal, látványos természettudományos kísérletekkel és programokkal felkeltse a látogatók, elsősorban a fiatalok érdeklődését a műszaki- és természettudományok iránt.

A Lánchíd szektorokra osztva, egy-egy önálló tudományterületet mutat majd be. A programok között helyet kapnak egyebek mellett csillagászathoz és űrkutatáshoz, informatikához, kémiához, fizikához és alternatív energiafelhasználáshoz kapcsolódó területek.

 

A kiállításon - egyebek mellett - bemutatkozik számos magyar innováció: az első magyar holdjáró, a Puli Space, és a Shell Eco Marathon-on szereplő alternatív hajtású versenyautók valamint a Gömböc nevű érdekes találmány is. A vaktérkép és okostelefon segítségével bárki elkészítheti saját csillagtérképét, tésztahidat építhet és űrrepülő-, ejtőernyős pilóta-teszteken is részt vehet. A rendezvényen a jövő technikáját előrevetítő szupravezető korongon lebeghetnek a látogatók és Holdkőzeteket is vizsgálhatnak. Lesz tűzhányó-kitörés és megtekinthetjük az első magyar műholdat, a Masat-1-et is. A környezetettudatosság fontos szerepet kap az eseményen, így a látogatók alternatív hajtású járműveket és versenyautókat próbálhatnak ki, valamint elektromos áramot termelhetnek az energiabringán.

 

Az esemény alatt a híd pilléreiről folyamatosan szárazjég-füst ömlik a hídra és a Dunába, a hidat pedig különleges fénytechnikával festik be.

 

A szervezők egyéb ismeretterjesztő és kreativitást fejlesztő játékokkal, látványos természettudományos kísérletekkel is várják az érdeklődőket. A rendezvényen bemutatkoznak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjazottjai, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának legérdekesebb találmányai és innovációi is.

 

Az esemény elsődleges célja, hogy szimbolikusan áthidalja a tudományos szakemberek és tudományos képzettséggel nem rendelkezők közti szakadékot, valamint mindenki számára ízelítőt nyújtson a tudományos kultúrából. A program kiemelten fontos célja a fiatalok tudomány iránti kíváncsiságának felkeltése, akiknek a jövőben kulcsfontosságú szerepük lesz a sikeres és versenyképes Magyarország megteremtésében.

 

A Tudományok Hídja internetes oldala: http://www.facebook.com/tudomanyokhidja

Kulcsszavak: tudomány

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14