Bemutatta a kiterjesztett valóságot kínáló szuperszemüvegét a Google

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 6. 07:30

Hivatalosan is bepillantást engedett a kiterjesztett valóságot kínáló szuperszemüvegének kulisszatitkaiba a Google vállalat.

A cég a Google+ közösségi portálon mutatta be a valóságot a virtuális világgal kiegészítő Project Glass nevű szemüveget. Az oldalon közzétett "fantáziavideó" minimalista dizájnról árulkodik: a készülékhez mikrofon, és félig áttetsző képernyő tartozik, amely a felhasználó jobb szeme elé vetíti ki a szükséges, illetve a kért információkat. 

 
A vállalat Google X néven futó kísérleti laboratóriumának szakemberei azt remélik, hogy a felhasználókkal most megkezdett párbeszéd révén sikerül hasznos visszajelzéseket kapniuk, ám azt egyelőre nem árulták el, hogy a készülék mikor és mennyiért kerül kereskedelmi forgalomba. A videó szerint a szemüveg első viselésekor a felhasználó 14 különböző szolgáltatás közül válogathat majd: tájékozódhat az időjárásról, a saját helyzet meghatározásáról, és a bejegyzett találkozóiról. 
 
A szolgáltatások nagy részét maga a felhasználó, vagy az adott szituáció aktiválja. A kisfilm főszereplőjének szemüveglencséjén például apró figyelmeztetés jelenik meg, amikor szöveges üzenetet kap a barátjától. Miközben pedig bediktálja a saját válaszát, egy mikrofon képe tűnik fel a lencsébe épített képernyőn. 
 
A szolgáltatások között szerepel a Google Maps, amely apró nyilakkal jelzi a szemüveg viselőjének a célállomásához vezető helyes irányt. A készülékkel lehet fényképet készíteni, megosztani azt az ismerősökkel, videokonferenciát folytatni, és zenét hallgatni, habár a fülhallgatókat nem lehet látni a kisfilmben. 
 
A The New York Times című amerikai lap egy korábbi cikke azt sugallta, hogy az első szuperszemüvegek nagyjából az év vége felé kerülnek forgalomba 250-600 dolláros (57-136 ezer forint) áron. A szakértők szerint azonban a videón látható technológia valószínűleg még nem piacképes. "Hatalmas anyagi lehetőségek rejlenek a fejlesztésben" - mutatott rá Chris Green, a Davies Murphy Group Europe vállalat vezető technológiai elemzője. 
 
"De még mindig nagy kihívásokkal kell szembenézni, egyebek között a technológia +zsugorításával+, illetve azzal, hogy az adatokat feldolgozó számítógép valóban könnyen hordozható legyen" - idézte a szakembert a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala (www.bbc.co.uk). 
 
Amennyiben sikerül túllépni a méretbeli kihívásokon, akkor a Google vállalatnak komoly vetélytársai akadhatnak. Az Apple cég például 2008-ban szabadalmaztatta a lézeralapú "fejre erősíthető megjelenítőrendszer" ötletét, amellyel egyebek között az iPod készüléken tárolt videókat is meg lehetne nézni. A közelmúltban pedig a Sony és a Microsoft vállalatok is levédették a felhasználó szeme elé benyúló miniatűr megjelenítőfelülettel kapcsolatos ötleteiket.
Kulcsszavak: Google

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14